IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Щатските индекси приключиха март с ръстове въпреки сътресенията в Украйна

Основните губещи в днешната сесия бяха производителите на чипове и финансовите компании

23:01 | 31.03.22 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Michael Nagle/Bloomberg</em></p>

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Щатските борсови индекси приключиха втора поредна сесия със спадове , докато трейдърите оценяват трудното първо тримесечие на годината, съобщава CNBC.

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се понижи с 335,91 пункта, или с 0,95%, до ниво от 34 892,90 пункта.

Широкият измерител S&P 500 записа спад от 0,83% до 4564,31 пункта.

Технологичният показател Nasdaq Composite отчете понижение от 0,74 на сто до 14 335,12 пункта.

S&P 500 и Nasdaq приключиха март с ръстове от около 5%, докато Dow напредна с близо 4 на сто.

Книжата на разработчиците на хардуер бяха притиснати на фона на опасенията сред анализаторите относно състоянието на пазара на компютри. Цената на акциите на Intel и AMD се понижи съответно с 2,87% и 7,64 на сто. Анализатор на Barclays понижи оценката си за акциите на AMD до “weight”от “overweight”.

Акциите на Walgreens Boots Alliance поевтиняха с около 5 на сто, натежавайки върху представянето на Dow, въпреки че фармацевтичната компания надмина прогнозите за финансовия си отчете през второто фискално тримесечие.

Банките са друг голям губещ. Книжата на JPMorgan Chase поевтиняха с 2,22%, докато тези на Goldman Sachs изтриха над процент от стойността си.

Инвеститорите обърнаха внимание на новите икономически данни от САЩ. Предпочитаният от Федералния резерв измерител на инфлацията в страната достигна 39-годишен връх през февруари, пише CNBC. Ценовият индекс на разходите за лично потребление (PCE), извън енергията и храните, нарасна с 5,4% на годишна база през февруари, съобщи министерството на търговията в четвъртък. Това е най-високото ниво на показателят от април 1983 г.

Във фокуса на пазарите попадна и решението на американския президент Джо Байдън да освободи от петролните резерви на САЩ рекордно големи количества през следващите шест месеца. Белият дом заяви, че освобождаването на количества от стратегическите резерви е „безпрецедентно“.

„Рекордното освобождаване ще осигури исторически големи количества на доставки, които да служат като мост до края на годината, докато местното производство се увеличава“, изтъква администрацията на Байдън.

щатски щатски

Идеята на Байдън е да се създаде мост за петролните доставки в САЩ до есента, когато се очаква да бъде увеличено вътрешното производство, изтъкват от Белия дом.

Президентът на САЩ също така изкисва от петролните сондажни компании да плащат неустойки, когато федералните договори за наем се окажат неизползвани, в опит да подтикне индустрията да добива повече.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и 30-годишните американски държавни ценни книжа се понижи съответно до 2,318% и 2,437 на сто.

Доларовият индекс отчете ръст в стойността от 0,6 на сто до 98,38 пункта.

На петролните пазари цената на сорт Брент се понижи с 4,88 на сто до 107,9 долара за барел, докато тази на американския лек петрол WTI отчете спад от 6,5 на сто до 100,8 долара за барел.

При търговията с благородни метали златото отчете най-силното си тримесечие за последните близо две години, тъй като опасенията около глобалната икономика тласкат инвеститорите към активи „убежища“. Цената на златото нарасна с 0,3% до 1945,40 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
дядя Вова
преди 2 години
Каква тънка цензура, да маха букви, които ги няма в българската азбука, браво, браво, так держать!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
дядя Вова
преди 2 години
45% американцев живт за чертой бедности ! Что будет дальше? ( https://youtu.be/b1oSVilWqB0 )
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
дядя Вова
преди 2 години
Защо в САЩ не предприемат 25-та статия за отстраняване на Президент поради когнитивна недостатъчност? Защото Вицепрезидента е конгнитивно невменяема :) (Няма как, тя е започнала кариерата си, предлагайки услугите си на политици. От най-древните услуги. Има доказателства.)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още