Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

Слабата търговия с акции сви печалбата на Goldman Sachs

Банката обаче отчете 45-процентов скок на приходите от инвестиционно банкиране

Слабата търговия с акции сви печалбата на Goldman Sachs

Централата на банката в Ню Йорк. Снимка: Bloomberg

Печалбата за четвъртото тримесечие на американската банка Goldman Sachs е намаляла с почти 13%, с което остана под пазарните очаквания. Слабата активност в търговията с ценни книжа през тримесечието е помрачила силната година за инвестиционното банкиране, стана ясно от отчета, публикуван във вторник, поради което акциите на водещата инвестиционна банка на Wall Street поевтиняха с 3%, съобщава Ройтерс.

Звеното за търговия с ценни книжа отчете по-ниска печалба за тримесечието до 31 декември спрямо миналата година, тъй като по-стабилната икономика е довела до по-малка волатилност и по-малко колебания на финансовите пазари.

Подразделението за глобалните пазари, което сега включва търговията и формира около една трета от общите приходи, отчете приходи от почти 4 млрд. долара, което е със 7% по-малко на годишна база.

В сравнение със силното тримесечие година по-рано, когато обемът на търговията се изстреля в небесата, банката заяви, че приходите от отписване на акции са се свили с 8% през тримесечието заради по-ниски приходи от вторични предложения на акции.

Goldman обаче отчете 45-процентов скок на приходите от инвестиционно банкиране до 3,80 млрд. долара, след като експерите ѝ са събрали рекордни такси от консултации по някои от най-големите сливания, първични публични предлагания и сделки, включващи компании със специална цел на придобиване (SPAC).

Нетната печалба се е свила до 3,81 млрд. долара през тримесечието до 31 декември спрямо 4,36 млрд. долара за същия период година по-рано. Печалбата на акция е спаднала до 10,81 долара от 12,08 долара за същия период на 2020 г.

Анализаторите средно очакваха печалба от 11,76 долара на акция, сочат данни на Refinitiv.

В същото време в петък JPMorgan Chase & Co, Citigroup и Wells Fargo задминаха прогнозите на анализаторите с отчетите си. Макар че печалбата на JPMorgan – най-големия кредитор в страната, бе ударена от забавяне в звеното за търговия, впечатляващото представяне на инвестиционното ѝ банкиране омекоти удара.

По статията работиха: Виктория Тошкова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от САЩ
Байдън може скоро да обяви вдигане на част от митата върху китайския внос