IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акциите на JPMorgan поевтиняват след разочароващи резултати за тримесечието

Банката записва 16% спад на приходите от търговия с фиксирана доходност - значително под очакваните 13,5%

19:05 | 14.01.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

JPMorgan Chase & Co. отчете спад на приходите, който се оказа по-голям от очакваното от анализаторите. В същото време както търговското, така и потребителското кредитиране намаляват спрямо година по-рано.

Акциите на банката поевтиняват с над 5% минути след 18 ч., след като тя отчете 16% спад на приходите от търговия с фиксирана доходност. Това е значително по-зле от очакваните 13,5%, посочва Bloomberg.

Разходите също са се увеличили с двуцифрените 11% спрямо година по-рано основно заради покачване на компенсациите. Прогнозата на банката е тази година разходите да се увеличат до около 77 млрд. долара.

Резултатите предлагат поглед към това как американската икономика се справя през последните три месеца на миналата година, включително на фона на новия пик на щама омикрон през декември.

JPMorgan отчита и леко отслабване на разходите от кредитни карти в края на миналото тримесечие, което може да се дължи именно на поредната коронавирусна вълна, отбелязва главният финансов директор Джереми Барнъм.

И все пак консултантският бизнес на банката отбеляза най-доброто си тримесечие изобщо благодарение на разрастващия се пазар на сливания и придобивания. Главният изпълнителен директор Джейми Даймън също даде оптимистична оценка на прогнозите за растеж.

„Икономиката продължава да се справя доста добре въпреки насрещния вятър, свързан с омикрон варианта, инфлацията и проблемите с веригата на доставките“, каза Даймън в петък. По думите му състоянието на кредитите е добро, с „изключително ниски“ нетни отписвания на дълг и като цяло банката е оптимистично настроена за икономическия растеж.

По отношение на прогнозите за настоящата година кредиторът очаква нетната печалба от лихви, без да се включва пазарният бизнес на банката, да са в размер на 50 млрд. долара за цялата година, което е повече от сумата през 2021 г.

Общите приходи от търговия са намалели с 11%, което е повече от 9-те процента, които анализаторите прогнозираха. И макар бизнесът с фиксирана доходност да бе най-големият губещ, спад имаше и при приходите от ценни книжа – с 2% до 1,95 млрд. долара.

Таксите по сделки за сливания и придобивания са се увеличили с 86% през четвъртото тримесечие до 1,56 млрд. долара, което е над очакванията. Това помогна да увеличи нетната печалба на банката до 10,4 млрд. долара при прогнозирани 9 млрд. долара.

Кредиторът също така отчита и 1% спад както при потребителското, така и при бизнес кредитирането спрямо година по-рано. Но налице е ускорение на ръста при кредитирането, уверява Барнъм.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още