IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Печалбата на Wells Fargo засенчи прогнозите след увеличено търсене на заеми

Принос за силния ръст на печалбата има и строгият контрол на разходите

21:16 | 14.01.22 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Финансовият отчет на американската банка Wells Fargo & Co надмина прогнозите на анализаторите за печалбата за четвъртото тримесечие, тъй като възстановяването на икономическия растеж в САЩ насърчи повече клиенти да вземат заеми, а банката поддържаше строг контрол по отношение на разходите, предаде Ройтерс.

Печалбата на банката се е повишила с 86% до 5,8 млрд. долара, или 1,38 долара на акция, сочи отчетът, публикуван в петък. Принос за силния ръст има печалбата в размер на 943 млн. долара от продажбата на корпоративния тръст на банката и звената за управление на активи.

Като цяло основният бизнес е останал силен, като заемите, отпуснати в края на годината, са се увеличили с 1% спрямо година по-рано и с 4% в сравнение с предходното тримесечие.

"Промените, които направихме в компанията, и продължаващите перспективи за силен икономически растеж ни правят оптимисти за позиционирането ни при навлизането в 2022 г.", казва в изявление главният изпълнителен директор на банката Чарли Шарф.

Цената на акциите на Wells Fargo остана почти без промяна по време на търговията преди отварянето на редовната пазарна сесия, а от началото на годината е нараснала с 20%. Към 19 часа българско време книжата бележат ръст от 3,25% до 57,8 долара за брой.

Ръстът на заемите през второто полугодие, който достигна 5% с отпадането на правителствените програми за стимулиране, беше особено силен в областта на кредитирането в автомобилния сектор, казват от банката.

Междувременно нелихвените разходи са се свили с 11% до 13,2 млрд. долара, което се обяснява с по-ниски разходи за персонал, както и с по-ниски разходи за преструктуриране и оперативни загуби. 2021 г. като цяло бе година на агресивно съкращаване на разходите в банката.

По време на разговор с медиите главният финансов директор на Wells Fargo Майк Сантомасимо каза, че банката се стреми към допълнителни съкращения на разходите на стойност 3,3 млрд. долара през 2022 г.

Намаляването на разходите е крайъгълен камък в плана на Шарф, който се стреми към икономии в размер на 10 млрд. долара годишно в дългосрочен план.

Четвъртата по големина американска банка привлече вниманието на регулаторите през 2016 г., когато излезе наяве скандал с нейни практики в продажбите и плати глоби за милиарди долари.

Освен това Wells Fargo работи с ограничение на активите до 1,95 трлн. долара, наложено на банката от Федералния резерв през 2018 г., което ограничи способността й да увеличи приходите от лихви чрез подобряване на растежа на заемите и депозитите.

Оценките на Refinitiv бяха за печалба от 1,25 долара на акция, с изключение на някои елементи, в сравнение със средните очаквания на анализаторите за 1,13 долара.

Общите приходи са нараснали с 13% до 20,9 млрд. долара, което също надвишава прогнозите за 18,9 млрд. долара.

Wells Fargo отчете и намаление на заделените средства за загуби заради пандемията, които не са се материализирали, от 875 млн. долара.

Въпреки това нетният лихвен доход се е понижил с 1%, а размерът на средният заем е спаднал с 3% през тримесечието.

Сред другите банки, представили отчетите си днес, JPMorgan Chase & Co надхвърли оценките на анализаторите благодарение на инвестиционното банкиране, докато печалбата на Citigroup Inc е засегната от забавянето на нейното търговско подразделение и слабост при потребителското банкиране.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още