Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

Citigroup отчете 26-процентен спад на печалбата, но пак успя да бие прогнозите

Нетната печалба на кредитора се свива до 3,2 млрд. долара, докато приходите, които достигат 17 млрд. долара, надминават пазарната прогноза за 16,75 млрд. долара

Citigroup отчете 26-процентен спад на печалбата, но пак успя да бие прогнозите

Снимка: Bloomberg L.P.

Акциите на Citigroup поевтиняха с над 3% в началото на редовната търговия в петък, след като американската банка отчете рязък спад на печалбата за четвъртото тримесечие, съобщава CNBC.

Нетната печалба на кредитора се свива с 26% до 3,2 млрд. долара, докато приходите, които достигат 17 млрд. долара, надминават очакваните от анализатори 16,75 млрд. долара. Печалбата на акция достига 1,46 долара срещу 1,38 долара, прогнозирани от анкетирани от Refinitiv експерти. Това е шесто поредно тримесечие, в което банката успява да надмине пазарните очаквания.

Citigroup се позовава на увеличените разходи, които са натежали върху финансовия отчет, добавяйки, че резултатите включват и “влияние преди облагане с данъци” от 1,2 млрд. долара, свързано с продажбата на бизнеса ѝ за потребителско банкиране в Азия. 

Още по темата

Банката отчита увеличение на оперативните разходи с 18% спрямо предходната година до 13,5 млрд. долара за четвъртото тримесечие.

Приходите на бизнеса ѝ за потребителско банкиране се понижават с 6% на годишна база до 6,94 млрд. долара. За региона на Северна Америка приходите на Citigroup падат със същата стойност до 4,4 милиарда долара, тъй като продажбите на карти с марка Citi и услуги за търговия на дребно също отчитат понижения.

В Азия приходите се свиват с 9%, докато продажбите в Латинска Америка намаляват с 4 на сто.

Разходите в звеното за глобално банкиране нарастват с 33% на годишна база.

Приходите от инвестиционно банкиране се увеличават с 18 на сто, като тези от пазарите с фиксиран доход се понижават с 20 на сто до 2,5 млрд. долара.

За 2021 г. Citigroup заяви, че нетната ѝ печалба почти се е удвоила спрямо 2020 г. до 21,95 млрд. долара, докато приходите за цялата година се понижават с 5% до 71,88 млрд. долара.

„Продължаваме да постигаме стабилен напредък в изпълнението на нашата стратегия, както беше демонстрирано последно от подписването на споразумение за продажба на четирите потребителски бизнеса в Азия“, заяви главният изпълнителен директор Джейн Фрейзър. „Продължаваме да трансформираме нашата банка с фокус върху опростяването и изграждането на култура на съвършенство“, добавя тя.

Когато Фрейзър пое управлението от своя предшественик Майкъл Корбат преди година, нейната цел беше да подобри рентабилността на третата по големина банка в САЩ по активи. За да направи това, тя избра да изостави по-малко печеливши фрагменти от глобалната империя на кредитора. Първият ѝ голям стратегически ход беше да дистанцира Citi от 13 пазара на дребно в Азия и Европа; след това, през април, тя разкри планове да се откаже и от Южна Корея и Мексико.

Резултатите на банката са предхождани от отчетите на JPMorgan Chase и Wells Fargo. JPMorgan Chase представи данни, които надминаха очакванията, но въпреки това акциите ѝ поевтиняха с 5,7%. Цената на книжата на Wells Fargo нарасна с 2,6% на фона на по-добрите от очакваното приходи на банката за последното тримесечие.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от САЩ
Боян Чуков: Не очакваме някой да ни нападне, заобиколени сме от приятелски държави