IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Светът се готви за Джо Байдън в Белия дом

Новоизбраният президент на САЩ получи поздравления от лидери в Европа, Азия и Австралия

19:15 | 08.11.20 г. 29
<p>
	<em>Снимка: Sarah Silbiger/Bloomberg</em></p>

Снимка: Sarah Silbiger/Bloomberg

Световните лидери изразиха задоволство от победата на изборите в САЩ на Джо Байдън, а мнозина се надяват, че новоизбраният американски президент от Демократическата партия ще стимулира възобновяването на отношенията, ще върне фокуса към глобални проблеми като климатичните промени и ще има по-сговорчив подход в борбата с пандемията, пише Bloomberg.

През четирите си години като президент Доналд Тръмп подкопа десетилетна американска външна политика. Той критикува дългогодишни съюзници в Европа, оттегли страната си от международни споразумения и организации и загърби притесненията за човешките права, за да създаде отношения с по-авторитарни лидери в Саудитска Арабия, Унгария и Турция.

Същевременно бившият вицепрезидент Джо Байдън обеща по-многостранен подход, стимулирайки отношенията със съюзници в Европа и Азия. Въпреки това се очаква той да продължи по-твърдата линия по въпроси в областта на търговията и ще трябва да балансира обществените нагласи у дома, а именно Америка да спре да поема толкова голямо бреме за глобална отбрана.

Bloomberg обобщава ключовите реакции по света до момента за избирането на Байдън.

Германия

Канцлерът Ангела Меркел заяви, че очаква с нетърпение да работи с Байдън. „Трансатлантическото ни приятелство е необходимо, ако искаме да се изправим пред най-големите предизвикателства на нашето време“, заяви тя в комюнике, публикувано в Twitter от говорителя й.

Външният министър Хайко Маас призова за ново начало на трансатлантическите отношения, което нарече „Нова сделка“. „Джо Байдън даде да се разбере по време на предизборната си кампания, че вижда глобалната сила на САЩ в екипна игра и няма да я води сам. Ние също искаме Западът отново да играе като екип“, заяви Маас в комюнике.

„Само по този начин нашите общи ценности могат да се усетят в света, само тогава можем да имаме необходимото влияние“, допълни той.

Китай

Китай вероятно ще трябва да се справя с по-категорична позиция от САЩ при управлението на Байдън по проблеми с човешките права и репресивните си мерки в Хонконг. Но държавните медии насочиха първоначалните си реакции повече върху Тръмп, отколкото върху Байдън. Тръмп говори многократно за измами на изборите, без да предоставя значими доказателства и заяви, че планира да се бори в съда.

Ху Сидзиен, главен редактор на вестник Global Times, заяви, че действията на Тръмп може да продължат да отекват.

„Предвид уникалната му личност и възможности да мобилизира, каквито други загубили кандидати нямат, ако той отхвърли резултата и се придържа към поведението си до края, това ще има обхватни последици“, съобщи Ху в Twitter.

Президентът на Тайван Цай Инуън, чиято страна Пекин смята за част от своята територия, заяви, че няма търпение да засили „приятелството“ на контролирания от демократите остров със САЩ. „Ценностите, върху които изградихме отношенията си, не може да са по-силни“, изтъкна тя в Twitter.

Партията на Цай има повече общи неща с лявата коалиция на Байдън в търговията, околната среда и социалните проблеми, но десетилетия наред той насърчаваше „стратегическата неопределеност“, за да минимизира риска от пряк конфликт с Китай заради Тайван. При Тръмп САЩ одобриха продажби на оръжие за милиарди долара за острова, включително сделка на стойност 600 млн. долара, одобрена през миналата седмица, за дронове Reaper.

Канада, Мексико

Премиерът Джъстин Трюдо, който на моменти имаше обтегнати отношения с Тръмп, включително в областта на търговията, говори за „необикновени отношения“ между страните в комюникето си, с което поздрави Байдън и новоизбрания вицепрезидент Камала Харис.

„Ще надградим тези основи, като продължаваме да се грижим за сигурността и здравето на хората от последиците от глобалната COVID-19 пандемия и работим за напредък в мира и включването, икономическия просперитет и климатичните действия по света“, изтъкна Трюдо.

Мексиканският лидер Андрес Мануел Лопес Обрадор, който създаде близки отношения с Тръмп, задържа поздравителното си послание, като заяви, че процесът не е приключил и гласовете продължават да се броят. „Не искаме да сме невнимателни“, заяви той на пресконференция.

Великобритания

Британският премиер Борис Джонсън се позова на споделените приоритети, включително климатичните промени, търговията и сигурността в поздравлението си към Байдън. Той също така изтъкна и избирането на Харис за първата жена, първия чернокож човек и първата американка от азиатски произход за вицепрезидент.

Иран и Близкият изток

Върховният лидер на Иран аятолах Али Хаеней нарече изборите „спектакъл“. „Независимо от изхода, едно нещо е напълно ясно, определеният политически, граждански и морален упадък на американския режим“, написа той в Twitter.
Администрацията на Тръмп изтегли САЩ от иранското ядрено споразумение от 2015 г. и наложи обхватни санкции в опит да принуди Техеран да приеме по-тежка сделка, която също така ограничава ракетната й програма и амбиции в Близкия изток. Байдън заяви, че може да положи усилия за връщане към сделката.

Президентът на Ирак, емирът на Катар и престолонаследникът на Абу Даби Мохамед бин Зайед, който е фактически лидер на Обединените арабски емирства, изпратиха поздравленията си към Байдън.

Няма коментар до момента от лидерите на Турция и Саудитска Арабия, които също имаха удобни връзки с Тръмп и чиито страни може да бъдат изправени пред ново засилено наблюдение и дори санкции при администрацията на Байдън.

Франция

Президентът Еманюел Макрон призова следващата американска администрация „да работи заедно“ с Франция. „Имаме много какво да направим, за да преодолеем днешните предизвикателства“, написа той в Twitter.

НАТО

Генералният секретар Йенс Столтенберг нарече Байдън „силен поддръжник“ на алианса, който беше критикуван от Тръмп заради недостатъчен принос от страните членки освен Америка.

„Силна НАТО е добра за Северна Америка и Европа“, заяви Столтенберг в комюнике. „Нуждаем се от тази колективна сила, за да се справим с многобройните предизвикателства, пред които сме изправени, включително по-самоуверена Русия, международен тероризъм, кибер и ракетни заплахи и промяна в глобалния баланс на силите с възхода на Китай“, заяви Столтенберг.

Европейската комисия

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че възобновеното партньорство е от особено значение предвид настоящите глобални проблеми, включително пандемията от COVID-19.

„Европейската комисия е готова да засили сътрудничеството с новата администрация и новия Конгрес и да отговори на належащите предизвикателства, пред които сме изправени“, заяви тя в комюнике.

Индия и Азия

Индийският премиер Нарендра Моди се съсредоточи върху Харис като източник на гордост за американците от индийски произход, като нарече следващия вицепрезидент „прокарваща пътека“.

Австралийският премиер Скот Морисън говори за „споделени ценности“ в американско-австралийския съюз в поздравлението си към Байдън и Харис. При предишни администрации САЩ поискаха да обединят повече страни в Азия, за да отговорят на китайското военно и икономическо влияние. Австралия се озовава все повече на мушката на Китай в областта на търговията.

Японският премиер Йошихиде Суга говори за засилващия се съюз между САЩ и Япония при Байдън. Тръмп периодично обмисляше да принуди Япония да плаща повече за американските военни, които приема на своя територия.

Новозеландският премиер Джасинда Ардърн заяви, че страната й ще работи „рамо до рамо“ с Белия дом на Байдън.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

29
rate up comment 0 rate down comment 2
julian12
преди 3 години
https://***.aljazeera.com/amp/news/2020/11/9/china-declines-to-formally-recognise-biden-win-in-us-elections
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 4 rate down comment 0
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Съсредоточи се върху по-належащи дела, щял си да ремонтираш кокошарника - ами заеми се, вместо да дрънкаш глупости от сутринта.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 2 rate down comment 2
дядя Вова
преди 3 години
Айддеееее, пак руските хакери избраха следващият краварски президент:В США неизвестные хакеры украли исходный год и личные данные, с которыми работали правительственные организации и частные лица. Они воспользовались уязвимостью платформы для проверки ошибок в коде.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 3 rate down comment 3
дядя Вова
преди 3 години
Е те Посейдони, Авангарди, Кинжали, Буревестници и пр.,бяха само анимационни филмчета,но на Пентаграма бързо им се *** фъшkията
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 3 rate down comment 2
michaelis23
преди 3 години
чакайте съда им да се произнесе по темата, да не бъдете после насpaни отсекъде както винаги .... Доста държави не са поздравили некролога щот има време до Януари и всичко мое стане, че ако дое пак Тромпета (малко вероятно) НО напрао ше ви спре деЦките и жобните за фашливите новини ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 3 rate down comment 4
khao
преди 3 години
последните, още праещи новини: Намерн труп на мазнокос, зле подържан мъж на средна възраст, ... обесен на джанка в центъра на софия ... без документи, намерена е само една смачкана акция на гЪзпром в джоба .... ако някой го познае да се обади в полицията ... немедлено !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 3 rate down comment 3
zelka007
преди 3 години
теретичнески = теоретически ... спи ми се ... :)))на нас сега ще ни дават премии за байдън - по около $3000 , на вас нещо за "с новым годом" ... някой и друга рубла ... ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 3 rate down comment 3
zelka007
преди 3 години
то цирконите и бастионите освен теоретически да работят и целят требва и практически да го правят , само с мултики не се печели ... видехме ги в сирия и либия колко струват теретичнески непробиваемите пво-та ... :)))големият аванс на ядрените реактори на самолетоносачите е оставен за лазерни установки за сваляне на ракети и дронове . в момента текът заключителни изпитания . впечатляващи резултати дядя вова ... :))) ... буквално ще са непробиваеми ПВО-системи ...мислете да го пенсионирате оня с паркинсонът , ида идва некой дето не е проазиатски настроен , че ще берете ядове с чайниците ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 4 rate down comment 4
дядя Вова
преди 3 години
Усп, то Бастионите и Цирконите май имали неподозиран радиус.Упс, то Циркотните теоретически янките не моат фана... камо ли практически.Аре оди да си вкисваш на спокойствие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 4 rate down comment 4
дядя Вова
преди 3 години
Мда ве, да отидат на Север, да пуснат бързоватите и да могат да джиткат по Северният морски път.Че то там дори Китай със своите ледоразбивачи заплашва свободата на мореплаването...Уф, то па на север 'ептен никакво фърчило неа да фърли тоа недомаслен катапулт.Аве мореплаване да става....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още