IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп се закани, че няма да има мирна смяна на властта

Според президента има риск от изборни измами заради гласуването по пощата, което може да бъде лесно манипулирано

10:12 | 24.09.20 г. 7
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Американският президент Доналд Тръмп намекна в сряда, че няма да позволи мирна смяна на властта, ако според бюлетините неговия опонент Джо Байдън спечели изборите през ноември.

„Ще видим какво ще стане“, каза той в отговор на репортерски въпрос по време на пресконференция в Белия дом. „Знаете, че аз се оплаквам много силно от бюлетините и бюлетините са истинско бедствие“, посочи той, цитиран от Bloomberg.

От месеци Тръмп критикува законността на гласуването по пощата, което се предлага като опция в редица щати в опит да се ограничи струпването на много хора на едно място.

Президентът многократно е твърдял, макар и без да приведе конкретни доказателства, че гласуването по пощата е по-податливо на злоупотреби, отколкото това на място в избирателна секция. Адвокати, представляващи кампанията на Тръмп, оспорват гласуването по пощата в няколко щата.

„Отървете се от бюлетините и ще имате преход – много мирен. Няма да има трансфер, честно казано. Ще има продължаване. Бюлетините са извън контрол, знаете го. Знаете ли кой знае това по-добре от всеки друг? Демократите знаят това по-добре от всеки друг“, заяви Тръмп в сряда.

Според последните социологически проучвания Тръмп изостава от Байдън както на национално ниво, така и в някои ключови щати.

На въпрос към Джо Байдън как ще коментира думите на своя опонент, той заяви, че не знае какво да каже, тъй като Тръмп „казва най-нерационалните неща“.

Сенаторът републиканец от Юта Мит Ромни също коментира думите на Тръмп в  Twitter. „Основа за демокрацията е мирната смяна на властта, без нея има Беларус. Всеки намек, че президентът може да не уважи тази конституционна гаранция, е както немислим, така и неприемлив“, заяви сенаторът, който в миналото е бил критичен към Тръмп и бе единственият републиканец, който гласува срещу него в процеса за импийчмънт по-рано през годината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:00 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

7
rate up comment 2 rate down comment 2
Боян
преди 3 години
Те САЩ и без това бавно и сигурно се превръщаха във бананова република, просто Тръмп съкрати този процес с няколко десетиления и мисля до 2030 ще приключи успешно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 0
nobel
преди 3 години
Просто отбелязвам, че съществува такава възможност. Разбира се за Тръмп ще е далеч по-лесно и по-легитимно просто да победи на изборите. Че тоя "млад" и "енергичен" кандитат дето го намериха да му се противопостави не е най-подходящия избор в случая. За да победят Тръмп на изборите трябваше да намерят някой, който видимо и значително да го превъзхожда
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 0
Стоян Петров
преди 3 години
Военно положение в САЩ? Че те децата на ръководителката на предизборната му кампания заплашиха, че ще поискат съда да отнеме родителските
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 0
фиг.1
преди 3 години
Поне ще си покаже истинското лице, че то много наивници още го смятат за почтен човек. А и не е много умно да установява диктатура в страна, където всеки има право да си купи оръжие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 1
nobel
преди 3 години
Няма да има проблем, стига да реши. Напрежението в САЩ е достатъчно голямо. Просто обявява военно положение и може да е на власт докато е жив. А бунтове винаги могат да се инсценират
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 2
Стоян Петров
преди 3 години
Доколкото разбирам, има предвид че няма да има смяна на властта, защото той ще бъде избран в случай че отпадне гласуването по пощата. Ако не отпадне ще има продължение или като президент или като оспорване на избора във върховния съд. Каквото и да пишем за Тръмп, той си остава cмeшник. Това е първия и мисля последен такъв на поста президент на САЩ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
korn
преди 3 години
Ако Тръм узурпира власта и превърне САЩ в диктаторска държава ще е итересно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още