IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп ще трябва да предостави данъчните си декларации на прокурор

Засега обаче конгресмените няма да получат достъп до документите

17:40 | 09.07.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Американският президент Доналд Тръмп трябва да предаде своите данъчни декларации на прокурора на Ню Йорк Сайръс Ванс, реши Върховният съд със седем на два гласа. Съдиите Кларънс Томас и Самюел Алито са се противопоставили на решението, предава Bloomberg.

„Президентът нито е абсолютно имунизиран от държавните наказателни призовки, които искат личните му документи, нито има право на повишен стандарт на нужда", пише главният съдия Джон Робъртс.

Тръмп отдавна се опитва да предотврати публикуването на финансовите и данъчните му декларации. Върховният съд повдигна въпроса дали счетоводителят на Тръмп Mazars, Deutsche Bank и Capitol One трябва да изпълнят исканията на няколко комисии на конгреса и прокурор за предоставяне на документите.

Различни комисии на Камарата на представителите, доминирани от демократите, искаха Mazars, Deutsche Bank и Capitol One да предоставят документи, свързани с финансите и бизнеса на Тръмп. Активите на републиканеца са от бизнеса с недвижими имоти и хотелиерството.

Преглеждайки документите, демократите се надяват да получат информация за възможните връзки на Тръмп с хора от чужбина или за конфликт на интереси. С друго днешно решение обаче съдът блокира достъпа им до тези документи.

По време на предизборната кампания през 2016 г. Тръмп заяви, че смята да публикува данъчните си декларации, но така и не го направи. Обяснението му бе, че това е заради проверките, които се правят на неговия бизнес.

Тръмп каза, че адвокатите му го съветват да не разкрива тези данни. През май 2017 г. той заяви в интервю, че може да публикува данъчните си декларации само след като напусне президентския пост.

Още преди да встъпи в длъжност, Тръмп обяви, че е напуснал всичките си постове в своята бизнес империя и ги е прехвърлил на синовете си Доналд и Ерик. Президентът на САЩ освен това консолидирал всичките си компании, така че да имат общо счетоводство и отчетност. Вместо да продаде своите активи, Тръмп ги превел на тръстов фонд, управляван от синовете му.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:28 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 1
Имхотеп
преди 3 години
Бойчо, не я четох статията а само заглавието.Абсолютно невярно!Преди около час върховният съд върна делото на по-долна инстанция.Около 10.30 сутринта.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още