IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговията на Wall Street започва вяло след двуседмичния възход на пазара*

Инвеститорите са в очакване на данните за пазара на труда в САЩ, докато продължават да следят мирните преговори между Русия и Украйна

18:01 | 28.03.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Amir Hamja/Bloomberg</em></p>

Снимка: Amir Hamja/Bloomberg

Водещите щатски индекси започват седмицата с леки изменения след двуседмичния възход на Wall Street, пише CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average отбелязва спад от 0,4%, или 137,97 пункта, до 34 723,27 пункта заради поевтиняването на акциите на JPMorgan и Chevron.

Бенчмаркът S&P 500 намалява с 0,05%, или 2,32 пункта, до 4540,74 пункта.

Технологичният показател Nasdaq Composite е на зелена територия с повишение от 0,31%, или 43,74 пункта, до 14 213,04 пункта.

Инвеститорите продължават да следят развитието на събитията в Украйна. Предстои мирните преговори между Русия и Украйна да продължат тази седмица, като в понеделник делегации от двете страни пътуват към Турция. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че е вероятно преговорите да продължат във вторник.

Цената на суровия петрол се понижава в понеделник. Световният бенчмарк Брент поевтинява с 6,44%, или 7,77 долара, до 112,88 долара за барел. Американският сорт West Texas Intermediate (WTI) също бележи спад в цената от над 6%, или 7,6 долара, до 106,31 долара за барел.

Доходността по 10-годишните щатски ценни книжа достигна 2,42%.

Акциите на Tesla поскъпват с 6,43%. Ценните книжа Microsoft добавят 1,27% към стойността си, а тези на Netflix бележат спад от под 1%. Цената на акциите на Zoom Video нараства с 1,11 на сто.

Миналия петък водещите щатски индекси записаха втора поредна седмица на ръстове.

Бенчмаркът S&P 500 добави 0,5% към стойността си до ниво от 4543,06 пункта.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average нарасна със 153,3 пункта, или 0,4%, до 34 861,24 пункта.

Технологичният показател Nasdaq Composite намаля с 0,16% до ниво от 14 169,30 пункта.

"Геополитическите рискове продължават да са много високи и възходът на индексите в последните две седмици е впечатляващ. Американската икономика все още е в добро състояние, но купуване на акциите при всеки спад на пазара вероятно няма да важи за повечето инвеститори, като се има предвид колко ястребов** стана Фед", заяви старшият пазарен анализатор в Oanda Едуард Мойа.

Инвеститорите следят и следващите ходове на Фед. Банкови групи като Goldman Sachs и Bank of America прогнозират две лихвени повишения в размер на 50 базисни пункта през тази година, след като гуверньорът на американския регулатор Джером Пауъл пое ангажимент да озапти инфлацията, която е "твърде висока",

Тази седмица предстои да бъдат публикувани данни за пазара на труда в САЩ, които трейдърите очакват с нетърпение, тъй като статистиката се следи отблизо и от представителите на Фед. Данните от докладите може да дадат яснота за следващите ходове на централните банкери, които в последните седмици намекнаха, че е възможно да има по-големи и повече лихвени повишения.

*Към 17:36 ч. българско време

**Централните банкери, които смятат, че инфлацията е много по-голям бич за икономиката от бавния ръст и следователно рядко гласуват за намаление на лихвените проценти, носят нарицателното "ястреби", а тези, които са предразположени да гласуват за намаляване на лихвените проценти и за стимулиране на икономиката, са „гълъби“ - б. а.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още