IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Wall Steet приключва към най-лошата си година от десетилетие

Изминалата година бе особено силно белязана от силни колебания, търговската война между САЩ и Китай и несигурността около Brexit

19:01 | 31.12.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Водещите индекси на американските фондови пазари се насочиха към края на най-лошата си година от финансовата криза през 2008 година с откриването на днешната сесия, предаде DPA.

Изминалата година бе особено силно белязана от силни колебания, търговската война между САЩ и Китай и несигурността около Brexit. 

Значителните загуби на фондовите пазари се дължат основно на хаотичната търговия през декември. Президентът Доналд Тръмп дълго време възхваляваше възхода на пазарите като показател за успеха на икономическата му политика.

Промишленият индекс Dow Jones Industrial започна последния търговски ден за годината след лудешка седмица, последвала най-тежкия предколеден спад в историята. Той бе последван от скок от над 1000 пункта на 26 декември, което също бе рекорд. Въпреки това индексът е с 6,7 на сто под нивото си в края на миналата година.

По-широкият индекс S&P 500 започна деня при близо 7 на сто под равнището, отчетено в началото на 2018 година. Това ще бъде най-голямата му годишна загуба от финансовата криза.

При откриването на търговете Dow прибави 1 на сто до 23 293 пункта. S&P 500 се повиши с 0,9 на сто до 2508 пункта, а индексът на технологичните дружества Nasdaq 100  нарасна с 1 на сто до 6648 пункта.

Търговската война между Вашингтон и Пекин, страховете от хаотичен Brexit в края на март 2019 година и частичното спиране на работата на американското правителство оформиха опасна комбинация, довела до пазарните колебания.

Освен това Тръмп критикува Управлението за федерален резерв за политиката му на повишаване на водещите лихви и поредицата му гневни туитове срещу централната банка също допринесе за нервността на инвеститорите. 

Подобно на малкото отворени европейски пазари, търговците в Съединените щати също се позоваха на напредък в търговския спор като причина за доброто настроение на фондовите пазари. Двете страни са на прав път в преговорите за разрешаване на търговския конфликт. Американският президент Доналд Тръмп и китайският президент Си Дзинпин са разговаряли по телефона през уикенда.

Разочароващите икономически данни от Китай не оказаха междувременно влияние върху акциите. В края на годината настроенията в китайската индустрия продължават да се влошават. За първи път от две години официалният PMI индекс на втората по големина икономика в света падна под прага на растеж от 50 пункта през декември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:23 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още