IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Wall Street се възстанови с подкрепата на банковия и енергийния сектор

Петролът поскъпна с над 2%, а еврото с 1% спрямо долара

23:18 | 30.05.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Индексите на Wall Street се възстановиха в сряда от резките спадове в предишната сесия, като за това допринася и успокояването на ситуацията в Италия, пише CNBC.

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones прибави над 300 пункта към стойността си или 1,26% до 24667,78 пункта. В рамките на индекса най-добре се представиха Exxon Mobile, Chevron и Merck & Co, чиито акции поскъпнаха съответно с 3,78%, 3,04% и 2,35%.

Широкият показател S&P 500 се повиши с 1,27% до 2723,89 пункта. Технологичният измерител Nasdaq се придвижи във възходяща посока с 0,89%.

Target отчете повишение в цената на книжата си, след като Bank of America ги определи за една от най-добрите инвестиционни идеи.

Акциите на Dick's Sporting Goods поскъпнаха с 26% заради по-добри от очакваното финансови резултати за първото тримесечие и повишени прогнози за приходите.

Индексът Russell 200 достигна нов връх от 1644 пункта, след като и дружествата с по-малка пазарна капитализация пренебрегнаха политическите турболенции.

Една от причините за ръста на щатските индекси е стабилизирането на европейските пазари в сряда. Показателят Stoxx Europe 600 затвори с 0,2% по-високо, а италианският FTSE MIB - който се понижи с 2,5% във вторник - се покачи с 2%.

Междувременно еврото възстанови по-голямата част от загубите си, поскъпвайки с 1% спрямо долара до 1,164 долара. Доходността по италианските облигации, която се повиши във вторник, в сряда отчете спад от 2,1% до 1,72%. В същото време доходността на щатските облигации се покачи.

Доходността на десетгодишните държавни американски облигации нарасна в сряда до 2,85%, подкрепайки големите банки J.P. Morgan, Citigroup, Morgan Stanley, Bank of America и Wells Fargo да отчетат поскъпване на акциите си с по над 1%.

„Мисля, че със сигурност има потенциал за проблеми в Италия, но шансовете страната да напусне ЕС са много малки и далечни“, коментира Брус Битлес, главен инвестиционен стратег на Baird.

Търговските преговори между САЩ и Китай продължават да са във фокуса на инвеститорите, особено след като от Вашингтон дадоха знак, че ще продължат с търговските мерки срещу Китай, броени дни, след като двете държави обявиха временно решение на спора и това породи надежди, че напрежението е спаднало. До 15 юни Вашингтон ще обяви списък с китайски стоки на стойност 50 млрд. долара, които ще бъдат обложени с мита от 25%, а самите мита ще започнат да се прилагат скоро след това.

Въ вечерните часове фючърсите върху американския суров петрол отчетоха ръст в цената си с 2,34%, а сортът Брент – с 2,96%. Повишението на цените на „черното злато“ е предизвикано от информацията, че Саудитска Арабия и други държави от ОПЕК ще се стремят да се придържат към споразумението за намаляване на доставките до края на 2018 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още