IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Wall Street започва сесията с ръстове на фона на подобреното състояние на Тръмп*

Компаниите от технологичния и финансовия сектор подкрепят зеления старт на търговията в Ню Йорк

17:33 | 05.10.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Основните индекси на Нюйоркската фондова борса започват първата сесия от седмицата на зелена територия, като оптимизмът се върна сред инвеститорите след новината за подобреното състояние на здравето на Доналд Тръмп, който обяви миналата седмица, че е болен от коронавирус, съобщава CNBC.

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average напредва със 198,50 пункта, или с 0,72%, до равнище от 27 881,31 пункта.

Широкият измерител S&P 500 записа ръст от 0,81% до ниво от 3375,68 пункта.

Технологичният показател Nasdaq Composite се покачва с 1,17% до 11 204,78 пункта.

Според ръководителя на кабинета на Доналд Тръмп в Белия дом Марк Мидоус президентът на САЩ може да бъде изписан от болница по-късно през деня, тъй като състоянието му продължава да се подобрява.

„Все още сме оптимистично настроени, че той може да се върне в Белия дом по-късно днес“, изтъкна Мидоус.

В рамките на днешния ден Тръмп публикува близо 20 туита, повечето от които бяха свързани с предстоящите президентски избори през ноември.

Лекарят на президента Шон Конли заяви, че медицинският екип все още очаква подробности около изследванията на белите му дробове. Тръмп е на стероидно лечение, назначен му е петдневен курс с ремдесивир, като в същото време приема специален коктейл с антитела. 

Оптимизмът на пазарите беше подсилен и от изказването на говорителя на Камарата на представителите Нанси Пелоси, която намекна за напредък в преговорите за осигуряване на нов пакет от държавна подкрепа. В петък Пелоси се обърна с призив към компаниите от авиационната индустрия да отложат съкращенията на персонала.

На фона на заболяването на Тръмп опонентът му от Демократическата партия Джо Байдън продължава да набира преднина в социологическите проучвания само месец преди изборите. За последния месец 51% от анкетираните от Ройтерс и Ipsos американци подкрепят Байдън, докато 41% се застъпват за Тръмп.

Акциите на Microsoft, Apple, Alphabet, Facebook и Amazon поскъпват съответно с 0,77%, 1,36 на сто, 0,72%, 0,93 на сто и 0,96%. Във финансовия сектор цената на акциите на JPMorgan Chase се понижава с 0,16 на сто, докато акциите на Bank of America и Wells Fargo поскъпват съответно с 1,05% и 1,31 на сто.

На фона на тези новини доходността по 10-годишните и 30-годишните американски държавни ценни книжа се покачва съответно до 0,747% и 1,549 на сто.

При валутната търговия доларовият индекс записва спад в стойността от 0,46 на сто до 93,41 пункта. Еврото се търгува спрямо щатската валута с ръст от 0,63% в стойността срещу 1,179 долара за евро.

На петролните пазари цената на сорт Брент нараства с 4,56% до 41,06 долара за барел, докато фючърсите върху американския лек суров петрол WTI поскъпват с 5,1% до 38,94 долара за барел.

От своя страна златото се търгува при спад в цената си от 0,2% при 1904,50 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 17:05 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още