IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Заводските поръчки в САЩ отбелязват лек ръст през май

Поръчките за фабрични стоки са се увеличили с 0,4% на фона на силното търсене в машиностроенето

18:39 | 03.07.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Новите поръчки за произведени в САЩ стоки неочаквано са нараснали през май, отразявайки укрепването на производствения сектор, съобщава БТА, позовавайки се на данни от министерството на търговията. В същото време обаче разходите на бизнеса за оборудване са продължили да проявяват признаци на понижение.

Поръчките за фабрични стоки са се увеличили с 0,4% през май на фона на силното търсене в машиностроенето.

Данните за април са преразгледани към леко увеличение до спад от 0,4 процента вместо обявените по-рано -0,8 на сто.

Данните са по-добри от очакваното. Икономисти, анкетирани от Ройтерс, прогнозираха да няма промяна на заводските поръчки през май. На годишна основа показателят е нараснал с 8,7 на сто през май.

Производственият сектор, който представлява около 12 процента от американската икономика, е подкрепен от силното вътрешно и световно търсене, но все по-големият недостиг на работна ръка и вносните мита започват да оказват натиск над веригата за доставки.

Проучване на Института за управление на доставките, публикувано вчера, сочи затруднения във веригата на доставките, след като индексът на доставките достигна най-високо равнище от май 2004 година.

Производителите изтъкват, че митата и липсата на предвидимост в търговската политика пораждат „всеобща бизнес нестабилност“ и теглят надолу увеличението на инвестициите. Те се оплакват и от острия недостиг на работници, най-вече водачи на камиони, предупреждавайки, че в резултат на това разходите за транспорт ще скочат драстично, посочва още БТА.

През май поръчките за транспортно оборудване са намалели с 1,1 на сто под въздействието на спада от 7 процента на поръчките в непостоянния сектор на самолетостроенето. Поръчките в транспортния сектор намаляха с 6,1 на сто през април.

Поръчките за автомобили са се увеличили с 0,3 на сто през май, а тези в машиностроенето - с 1,2 на сто през май след нарастването им с 1,7 на сто през април. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още