Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Социални мрежи

China Daily: Китай няма причина да одобри "мръсната" сделка за TikTok

ByteDance, Oracle и Walmart публикуваха противоречащи си твърдения за споразумението

China Daily: Китай няма причина да одобри "мръсната" сделка за TikTok

Снимка: Brent Lewin/Bloomberg

Китай няма причина да одобри „мръсната и несправедлива“ сделка, основана на „тормоз и изнудване“, която Oracle и Walmart заявиха, че са сключили с ByteDance, пише държавният англоезичен вестник China Daily, цитиран от Ройтерс.

„Това, което Съединените щати направиха с TikTok, е почти като гангстер да принуждава за сключването на неразумна и несправедлива сделка от спазваща законите компания“, посочва още изданието.

Трите фирми публикуваха противоречащи си изявления относно условията на споразумението, което се надяват да позволи на видео приложението на ByteDance – TikTok, да продължи да работи в САЩ, където правителството планира да го забрани от съображения за сигурност.

Още по темата

ByteDance твърди, че ще създаде дъщерно дружество в Китай, наречено TikTok Global, от което ще притежава дял от 80%.

Oracle и Walmart обаче твърдят, че мажоритарната собственост на TikTok Global ще бъде в американски ръце, като по този начин ще се спази заповедта на американския президент Доналд Тръмп от 14 август, според която TikTok трябва да се откаже от собствеността си в рамките на 90 дни.

„Националната сигурност се превърна в оръжието на... Вашингтон, когато иска да ограничи възхода на всякакви компании от други страни, които са по-добри от американските си конкуренти“, пише China Daily.

„ByteDance… губи не само контрола върху компанията, но и върху основната технология, която е създала и притежава“, допълва коментарът. „Китай няма никаква причина да даде зелена светлина на подобна сделка“.

Статията в China Daily следва редакционен материал в Global Times, публикуван късно в понеделник, в който се посочва, че Китай едва ли ще одобри споразумението. Global Times е притежание на People’s Daily – издание на управляващата Комунистическа партия.

Друг текст в Global Times, излязъл късно във вторник, определя сделката като „изнудване“.

„Като голяма държава Китай няма да приеме изнудване от САЩ, нито ще предаде на изнудвачи контрола върху изключителна високотехнологична компания“, пише още вестникът.

По статията работиха: Елена Кирилова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Социални мрежи
По-малкият играч Triller съди TikTok и ByteDance за патентно нарушение