IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Facebook отрече да е давала неправомерен достъп до данни

Достъпът е бил осъществяван само с разрешението на потребителите

15:19 | 19.12.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Американската интернет компания Facebook заяви, че не е давала на някои компании достъп до потребителски данни без разрешение. Коментарът беше отправен, след като New York Times писа във вторник, че социалната мрежа е позволила на няколко големи технологични фирми да имат по-голям достъп до потребителска информация, предава Ройтерс.

Вестникът писа, че Facebook е позволила на търсачката на Microsoft - Bing, да вижда имената на всички приятели на потребители без тяхно съгласие. Медията се позовава на документи от 2017 г.

“Никое от тези партньорства или функции не е дало на компаниите достъп до информация без разрешението на хората, нито е нарушило нашето споразумение с Федералната комисия по търговията от 2012 г.”, посочва Константинос Парамитиадис, директор на разработваните от Facebook платформи и програми, в блога на компанията.

Освен това Facebook е дала на играчи като Netflix и Spotify възможността да четат личните съобщения на потребителите и е позволила на Amazon да разглежда имена на потребители и информация за контактите им чрез техните приятели, пише New York Times.

По думите на Facebook това, което е направила, е да помогне на потребителите да имат достъп до техните акаунти или специфични функции на устройства и платформи, изградени от други компании, като Apple, Amazon, Blackberry и Yahoo.

Facebook посочва, че тези партньори са имали достъп до съобщения, но потребителите е “трябвало първо да влязат във Facebook”, преди да използват чат функциите на партньорите.

Социалната мрежа твърди, че е сложила край на почти всички такива споразумения през последните няколко месеца, освен на тези с Amazon и Apple.

По-рано този месец британските власти излязоха с документи, които разкриват, че Facebook е предложила на някои компании, включително Netflix и Airbnb, достъп до данни за приятелите на потребителите.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:57 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още