Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Социални мрежи

Facebook: Руснаци са купували реклама, за да влияят на американските избори

От 470 неавтентични акаунта са пускани реклами за 100 000 долара, обяви социалната мрежа

Facebook: Руснаци са купували реклама, за да влияят на американските избори

Снимка: Ройтрерс

На прага на американските избори за президент през есента на 2016 г. от Русия са били пускани хиляди реклами в най-голямата социална мрежа Facebook с политически послания. Много от тях са пускани от 470 неавтентични акаунта, които междувременно вече са закрити,  заяви директорът по сигурността на социалната мрежа Алекс Стамос, цитиран от Ройтерс. 

Рекламите на стойност 100 000 долара, пускани между юни 2015 г. и май 2017 г., не са подкрепяли един конкретен кандидат. Вместо това са били тематизирани поларизиращи гледни точки в областите имиграция, расов произход и права на хомосексуалистите. По собствени данни Facebook си сътрудничи с американските власти, за да провери за възможна по-голяма руска намеса в изборите. 

Още по темата

Илън Уайнтрауб, представител на американската избирателна комисия, обясни, че гласоподавателите заслужават изясняване на това откъде идват рекламите. Незаконно е  чужденци да харчат пари пряко или косвено за изборите в Съединените щати. Според служител във Facebook има връзка между рекламите и добре известната руска "фабрика за тролове" в Санкт Петербург, която публикува коментари в социалните медии.

Робърт Мюлер, който бе назначен от заместник-главния прокурор Род Розенщайн за специален следовател, който да ръководи разследването около Русия, понастоящем проучва дали има тайни споразумения между президента Доналд Тръмп и правителството в Москва и дали Русия е оказала влияние върху изборите през ноември.

За изясняване на руската афера най-големият син на Тръмп ще се срещне с членовете на съдебната комисия по-късно в четвъртък при закрити врата. Доналд Тръмп младши трябва да бъде разпитан от членовете на комисията, заяви в сряда (местно време) заместник-председателят на комисията и сенатор на демократите Диан Фейнщайн. Не е ясно дали след срещата ще бъде оповестено нещо от съдържанието ѝ.

Тръмп младши е в центъра на вниманието, защото се е срещнал с руски адвокат по време на предизборната кампания. Той се съгласи с този разговор, след като му беше обещано да бъде обсъдена и инкриминираща информация за кандидата за президент на демократите Хилъри Клинтън. В електронната му поща има следи за обещания от руското правителство за помощ на Тръмп. Това е най-ясният индикатор, че членове на предизборната кампания на Тръмп са били готови да си сътрудничат с Русия.

Американските разузнавателни агенции отдавна обвиняват Москва, че се е намесвала в предизборната кампания с хакерски атаки, за да помогне на Тръмп и да навреди на опонента му Клинтън.

По статията работи: Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

Коментари (23)

   1| 2| 3    
2
 
1
 
23
0pk до: Стоян Петров
преди 6 месеца
Даже и са събеседник не ставаш :] Да не говорим че и желания не пораждаш :D
1
 
2
 
22
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
Моля ти се! Да не съм събеседник по желание? Той питал!
1
 
1
 
21
abdul до: nobel
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
Така ли? Що? Щото фейсбук си прави реклама с тая статия колко е влиятелен?
2
 
2
 
20
0pk до: Стоян Петров
преди 6 месеца
Аз какво те питам, ти какво ми отговаряш? :D Много зле п*ч :]
3
 
3
 
19
nobel до: nobel
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
За мое най-голямо съжаление подобни статии показват едно - че изборите в Щатите МОГАТ да бъдат купени. А щом така или иначе могат да бъдат купени, то за каква демокрация всъщност си говорим? По-страшно от възможността въпросните избори да бъдат купени е само мизерната ЦЕНА на която биха могли да бъдат купени.

Още от Социални мрежи
Консултанти на Тръмп са злоупотребили с 50 млн. профила във Facebook