IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Родителите да дават разрешение за регистрация на децата им във Facebook?

Франция обмисля приемането на закон, който да регулира по-строго влизането на децата в социалните плаформи

08:10 | 19.12.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Всички деца във Франция на възраст под 16 години, ще трябва да поискат одобрение от родителите си, за да си направят акаунт във Facebook или в друга социална мрежа – това предвижда нов проектозакон, представен в сряда и цитиран от Ройтерс.

Изискването е част от френски законопроект, който има за цел да адаптира регулациите за защита на данните и да промени условията, свързани с информацията, която интернет компаниите събират, съхраняват, а в много случаи и продават на други фирми. Информацията е свързана с онлайн активността на потребителите.

„Присъединяването към Facebook ще изисква одобрение от родителите, ако става дума за деца под 16-годишна възраст“, коментира министърът на правосъдието Никол Белубе.

Тя представи проектозаконът, който беше одобрен на седмичната среща на кабинета. Сега отива в парламента за одобрение, преди да се превърне в закон.

Документът има за цел да осигури по-лесен достъп на потребителите до всички данни, които компаниите събират, така че да могат да имат по-голяма яснота кое могат да поискат да бъде премахнато.

Министърът заяви, че регистрацията за присъединяване към социална мрежа трябва да включва поле за потвърждение одобрението на родителите или на законовите настойници на детето.

Отделно от това министърът на образованието Жан-Мишел Бланкер заяви тази седмица, че мобилните телефони ще бъдат забранени в училищата от началото на следващата учебна година.

Използването на мобилни телефони вече е забранено в класните стаи, но забраната изглежда ще покрие използването им по време на междучасията и по време на обяд.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:18 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още