IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Amazon отчете втора поредна нетна тримесечна загуба

Нарастващата инфлация е сред най-големите предизвикателства в момента, но компанията все пак е успяла да намали разходите си

08:22 | 29.07.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Amazon.com Inc. отчете забавяне на продажбите и нетна загуба за второ поредно тримесечие, тъй като силата на бизнеса на технологичния гигант с изчислениятa в облакa беше компенсирана от продължаващата слабост на основните операции на дребно, страдащи от последиците от пандемията.

Приходите на технологичния гигант през последния период се увеличиха със 7,2% спрямо предходната година до 121,2 млрд. долара. Това е минимално забавяне спрямо ръста от 7,3% през първото тримесечие, което отбеляза най-бавния растеж на Amazon от около две десетилетия, пише The Wall Street Journal.

Загубата на Amazon възлиза на 2 млрд. долара през тримесечието в сравнение с печалба от 7,8 млрд. долара преди година. Загубата се дължи отчасти на дела на компанията в производителя на електромобили Rivian Automotive Inc, чиято оценка се понижи тази година, което накара Amazon да отчете загуба преди данъци в размер на 3,9 млрд. долара през второто тримесечие. Северноамериканското подразделение на Amazon, в което се намира основният бизнес на компанията за онлайн търговия на дребно на най-големия ѝ пазар, отчете трета поредна оперативна загуба, въпреки че тя намаля в сравнение с предходното тримесечие. 

Нетната загуба на Amazon се размина с очакванията за умерена печалба за периода, но приходите ѝ нараснаха по-бързо от очакванията на анализаторите, отчасти подпомогнати от продължаващото засилване на облачните изчисления и услугите, които тя предоставя на други доставчици, които продават на сайта ѝ. Акциите се повишиха с повече от 13% в следборсовата търговия, достигайки най-високата си стойност от около три месеца насам, въпреки че все още са с рязък спад спрямо началото на 2022 г. 

Amazon и други технологични гиганти, които процъфтяваха по време на пандемията, тъй като все повече части от личния живот и работата се пренасяха онлайн, постоянно отчитат забавяне на растежа през последните дни, макар че в някои случаи то не е толкова голямо, колкото се опасяваха инвеститорите. Инфлацията повишава разходите и намалява покупателната способност на потребителите, а глобалната несигурност по отношение на редица въпроси, вариращи от войната на Русия в Украйна до продължаващата криза с Covid, направи хората и предприятията по-предпазливи.

Ръководителите на Amazon заявиха, че нарастващата инфлация е сред най-големите предизвикателства в момента, но че компанията все пак е успяла да намали разходите си, за да се справи с променящите се обстоятелства.

„Въпреки продължаващия инфлационен натиск при разходите за горива, енергия и транспорт, ние постигаме напредък по отношение на по-контролируемите разходи, за които споменахме през последното тримесечие, особено по отношение на подобряването на производителността на нашата мрежа за изпълнение на поръчки", заяви главният изпълнителен директор на Amazon Анди Джаси.

Загубата през трите месеца до юни последва загубата през първото тримесечие на 2022 г., която беше първата за Amazon от седем години насам. Джаси, който пое поста преди малко повече от година, сега превежда компанията през един от най-лошите периоди за финансовите резултати в историята на Amazon.

Подобно на други компании, Amazon преосмисля наемането на служители поради инфлацията и икономическата среда, заяви Брайън Олсавски, главен финансов директор на Amazon, в разговор с репортери след тримесечния отчет. „Не мисля, че ще ни видите да наемаме със същите темпове, както през последната година или последните няколко години", каза той, но добави, че компанията все още се ангажира да наема хора на инженерни позиции, както и в подразделенията си за облачни изчисления и реклама.

Броят на служителите на Amazon, който се е увеличил повече от два пъти по време на пандемията, е намалял с около 6% през второто тримесечие до 1,52 млн.

Олсавски също така заяви, че Amazon е забавила плановете си за разширяване на дейността си през следващата година и планира да пренасочи капиталовите си разходи към изчислителните облаци и да се откаже от бизнеса на компанията с търговия на дребно.

Бизнесът с изчисления в облака и рекламата са надеждни двигатели на растежа за Amazon. През второто тримесечие приходите на Amazon Web Services, най-голямата компания за изчисления в облака по пазарен дял, нараснаха с 33% до 19,7 млрд. долара.

Рекламният бизнес на Amazon, за който компанията наскоро започна да предоставя финансови данни, нарасна с 18% до 8,8 млрд. долара през тримесечието.

Компанията заяви, че очаква оперативната ѝ печалба за третото тримесечие да бъде между 0 и 3,5 млрд. долара, в сравнение с 4,9 млрд. долара през третото тримесечие на 2021 г. Тя очаква приходите да бъдат между 125 и 130 млрд. долара.

Основният бизнес на Amazon в областта на електронната търговия се затруднява да се справи с високите разходи и забавянето на ръста на потребителското търсене, тъй като клиентите се връщат към пазаруването в магазините. Сегментът на онлайн магазините на Amazon, който включва по-голямата част от дейностите по електронна търговия, отбеляза 4% спад в продажбите за периода. Amazon заяви, че приходите в сегмента биха останали без промяна, ако не беше влиянието на по-силния щатски долар, който намалява стойността на приходите от чужбина.

Компанията отчете и 9% ръст на продажбите на логистични и други услуги, които предоставя на доставчици от трети страни, което е леко ускорение спрямо началото на годината.

По време на пандемията Amazon отбеляза рекордни продажби, докато логистичната ѝ мрежа се затрудняваше да се справи с наплива от поръчки. По това време компанията реши да изгради агресивно мрежа от складове, сортировъчни центрове и друга скъпа инфраструктура, която изискваше значителни капиталови инвестиции. Сега, когато търсенето се свива, тъй като потребителите се връщат в магазините и харчат пари за пътувания и други преживявания, Amazon трябва да се промени.

За да ограничи разходите, компанията работи по-агресивно за преотдаване под наем на милиони квадратни метри излишни складови площи, отлага изграждането на нови съоръжения и намира начини да прекрати или предоговори договорите за наем с външни собственици на складове, като същевременно намалява почасовите си служители.

Други търговци на дребно, които са се възползвали от бума на онлайн пазаруването по време на пандемията, също работят по натрупването на складови наличности, тъй като клиентите харчат пари в магазините и за преживявания. В допълнение към несъответствието между търсенето и предлагането те се сблъскват и с рекордната инфлация, която намалява свободния доход на клиентите, защото те трябва да се справят с по-високите разходи за стоки от ежедневието като бензин и хранителни стоки.

Загубата на Amazon преди данъци от Rivian през второто тримесечие се е свила спрямо 7,6 млрд. долара, отчетени през предходния период. През четвъртото тримесечие на 2021 г. Amazon беше отчела печалба от 12 млрд. долара от инвестицията в автомобилния производител, който стана публичен миналата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още