Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Софтуер

EK инициира ново антимонополно разследване срещу Apple

Дъщерно дружество на Rakuten се жалва заради 30-процентна комисионна за електронните книги на Kobo, продавани през App Store

EK инициира ново антимонополно разследване срещу Apple

Снимка: Victor J. Blue/Bloomberg

Американската технологична компания Apple е изправена пред поредното разследване за антитръстови правила в Европа, след като японската група за медии и електронна търговия Rakuten се присъедини към иска на компанията за поточна музика Spotify в молбата ѝ Брюксел да разследва нейния App Store.

Още по темата


Дъщерното дружество на Rakuten за електронни четци Kobo е заявило, че Apple действа антиконкурентно, като начислява 30-процентна комисионна за електронните книги на японската фирма, продавани през App Store, докато в същото време американският технологичен гигант популяризира собствения си продукт Apple Books.

Така клиентите на Kobo са принудени да купуват електронни книги директно през уебсайта на компанията, стремейки се по този начин да избегнат плащането на висока комисионна, се посочва в информация на Financial Times.

Случаят е огледален на жалба от март 2019 г. от страна на Spotify, в която се казва, че таксите за App Store на Apple не представляват еднакви условия и поставят конкурентите в неравностойно положение, като водят до предпочитание на собствената музикална услуга на американския технологичен гигант.

Европейската комисия все още не е взела решение по жалбата на Spotify.

Apple защитаваше в миналото комисионната, с която таксува някои приложения, като заяви, че дава на бизнесите възможността или да продават услугите си през App Store, или не, и че предоставя услугата да разпространява приложения безплатно. Потребителите на Kobo, например, могат да изтеглят приложението безплатно от App Store. Запознати с мисленето на Apple изтоници твърдят, че е справедливо предприятията да плащат комисионна, ако искат да продават през App Store, тъй като това дава достъп до милиарди потребители.

По-голямата част от приложенията не плащат 30% комисионна, но такава има за тези, които наистина могат да продават своите услуги директно на повече потребители и могат да таксуват потребителите за изтегляне на приложението им предварително. В случай на приложения, които предлагат автоматично подновяване на абонаменти, Apple събира 15 на сто комисионна след първата година.

На този етап ЕК отказва коментар по темата, Apple и Kobo също засега се въздържат от коментар.

Официалната жалба, изпратена до Европейската комисия през март, е поне третата в Брюксел срещу бизнес практиките на Apple. През миналия месец производителят на приложения за проследяване Tile се оплака в писмо, изпратено до ЕК, че Apple злоупотребява с властта си, за да облагодетелства несправедливо един от собствените си продукти.

Вижте повече във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria!

гледано: 2939   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Софтуер
Shell Research: Изкуственият интелект ще бъде ключов елемент