IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Endava: Едва 10% от българските IT специалисти мислят за кариера в чужбина

Увеличават се жените в бранша, твърди компанията

12:22 | 14.03.19 г. 11
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Едва 10% от българските IT специалисти вярват, че могат да получат по-добри възможности в чужбина. Това твърди международната компания за IT услуги Endava въз основа на анкета, проведена сред 150 реализирани софтуерни инженери от различни организации у нас.

Според 90% от участниците в допитването ключът към по-успешната кариера е допълнителното обучение. Близо 40% споделят, че биха търсили по-добри перспективи и със смяна на работното място. 

Компанията си е поставила за цел да насърчава връщането на български специалисти от чужбина. Това се случва с българи, работили или учили в Германия, САЩ и Австралия, казва Мариела Христова, управител на офиса на дружеството в София.

Участниците отчитат и неравномерното представителство на двата пола в сектора. Като основни причини за това те посочват по-силния интерес на мъжете към материята и това, че са привлечени от професията още в ранна възраст. Друго обяснение е, че жените намират по-лесно реализация в други области. Едва 10% смятат, че липсват подходящи програми за насърчаване на развитието на дамите в IT сферата.

От компанията отчитат, че при тях средно мъжете са 70% от цялостния състав на компанията. Но 60% от средния мениджърски състав са жени.

В сектора расте интересът към професиите програмист и софтуерен тестващ от представителите на нежния пол.

Според проучването най-интересни за IT специалистите са професионалните обучения и програми за повишаване на квалификацията, като от тях се интересуват 85% от анкетираните. На второ място се нареждат тренингите за развитие на лидерските умения, а на трето – езиковите обучения.

При избора на работа две трети от IT експертите държат на приятния офис с добра, комуникативна локация. Половината търсят и допълнителни стимули като ваучери за храна, допълнително здравно осигуряване, програми за отстъпки и спорт. За все повече хора е важно и гъвкавото работно време, възможността за работа от вкъщи и допълнителните почивни дни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:24 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

10
rate up comment 2 rate down comment 2
cool_alyn
преди 5 години
Сигурно е така, тук заради ниските данъци човек с по-ниска брутна заплата взима същите пари като на Запад, а заради ниският стандарт се чуства като цар...само дето никой не взима под внимание, че сме намаляващи, остаряващи, и делът на ромите става все по-голям, та не се знае след 20-30 години кой ще изкарва пенсииите. За безумията по улиците, за влошаващото се качество на образованието и здравеопазването да не говорим....ама масата ИТ-та са на по и под 40 години, та повечето тези неща не ги мислят...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 3
honaniga
преди 5 години
Ако ме питаш, дори в България по конституция всеки българин трябва да има правото да притежава оръжие да си защити себе си и семейството от джигити, крадци и всякаква друга твар.Повярвай ми , тогава Детройт и Балтимор ще ти се струват тихи местенца в сравнение с България.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 3
honaniga
преди 5 години
Добре. Съгласен съм. Сигурно взимаш добри пари. Какво е обаче чувството да те управлява безкруполно елит, който се избира не от теб, а от неграмотният електорат.Какво ще изпиташ ако някой джигита на пътя се опита да те убие, защото някой от горе му позволява да е гъзарят на деня.Сигурен съм, че изпитваш огромно удовлетворение, че сме на на 111 място по независимост на медиите, на 204 място в света по раждаемост и на четвърто по смъртност.Нямам съмнение , че с продължаващата емиграция смяташ, че така държавата се очиства от заблудените и некадърните..Доволен си от здравеопазването и образованието в България.Българският манталитет е един от най-прогресивните в света нищо, че сме на първо място по корупция в ЕС.Но това е защото сме тарикати, а другите са *** и будали.Късметлия си, че си добре и не си опрял до проблеми.Тогава жална ти майка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 2
michaelis12
преди 5 години
ми убуу ти кат не си бил в тия държави кат такъв за тва дрънкаш тъпотии, е хои в Сашш, Германия или Австралия бъди един средняк ИТ поживей малко и после се върни, па да видиме .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 3
khao
преди 5 години
"бро" е капиталистическа не-православна дума ! 3 дена в лагер за теб !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 6
khao
преди 5 години
т.ъп пак се изказваш неподготвен, един среден програмист у нас може да подържа в пъти по висок жизнен стандарт от такъв в Германия или САЩ. За това не искат да се махат! Ти не ни трябваш, не се връщай никога ! Ако ми обещаеш никога да не се връщаш, ще гласувам на следващите избори за който кажеш !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 2
ABBA
преди 5 години
"..... и дан забрайм и медийния проблем където сте и ВИЕ част от него .... мммм ньет само преписване на простотии и дезинформация не стаа брат ми"Кака е бро,неграмотността сред журналята замества цензурата.Най-успешната цензура !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 2
michaelis12
преди 5 години
..... и дан забрайм и медийния проблем където сте и ВИЕ част от него .... мммм ньет само преписване на простотии и дезинформация не стаа брат ми, за тва връщане тек на пенсия ако стигнеме до там и има такива останали за поколенията, че с тия измислени дългове май и тва нема има .... дерзайте за връщащите се .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 2
michaelis12
преди 5 години
те не напускат само зарад парите бе оууу, а тва че нема кьорав ред и кражби и престъпност на корем нема законност, само жендъри и Сороспийско общество.... Кой учил в Германия, Сащ и Австралия ше върнете бе каунни ? ..... :)) в Германия средно ИТ 60 евра хил. годишно в САЩа и Австралия по 120 хилк. на година. осигуровки здравни вътре инфраструктура и т.н. бонусите са отделно и ВИЕ пишете пропаганди за връщане ?!? ми ок желаем ви успех ... Писал съм ви го поне песстин пъти ако въведете ред не да гледам Цветанов и Магарешки в парламента, а в затвора е тогава ше се върнеме нема проблеми ......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 4
honaniga
преди 5 години
Летището ни вече не може да поеме завръщащите се.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още