Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Софтуер

Тим Бърнърс-Лий: Технологичните гиганти трябва да бъдат контролирани

Според създателя на world wide web са необходими регулации, които да попречат на превръщането на интернет в оръжие

Тим Бърнърс-Лий: Технологичните гиганти трябва да бъдат контролирани

Сър Тим Бърнърс-Лий Снимка: архив Ройтерс

Създателят на световната интернет мрежа world wide web Тим Бърнърс-Лий предупреди за необходимостта големите технологични компании да бъдат регулирани, за да се предотврати превръщането на интернет в оръжие.

По думите му проблемите, свързани с мрежата, като конспиративни теории, разпалване на социалното напрежение в интернет, намеса в избори и кражби на лични данни, са се увеличили заради концентрирането на власт в ръцете на няколко онлайн платформи. Според него гиганти като Facebook, Google и Twitter „контролират кои идеи и мнения да бъдат виждани и споделяни“.

„Това, което някога представляваше богат избор от блогове и уебсайтове, се компресира под силната тежест на няколко доминиращи платформи“, заяви 62-годишният британски компютърен специалист в отворено писмо по случай 29-та годишнина на изобретението му, цитиран от вестник Guardian. Бърнърс-Лий посочва също, че тези компании могат да затвърдят властта си като придобиват по-малки конкуренти, изкупуват иновации и наемат най-големите таланти в индустрията, което прави по-трудно съревнованието в сектора. 

Още по темата

Според него, въпреки че се разработват системи за борба с фалшивите новини, ботовете и оказването на влияние, те имат за цел по-скоро максимално увеличение на печалбата, отколкото социални ползи. „Законова или регулаторна рамка, която отчита социалните цели, може да помогне за облекчаването на това напрежение“, заяви той.

Компютърният учен също така предупреди за съществуването на „два мита“ що се отнася до намирането на решение за проблемите на интернет - „митът, че рекламата е единственият възможен бизнес модел за онлайн компаниите, както и митът, че е твърде късно за промяна в начина, по който платформите работят“.

В своя текст Бърнърс-Лий също така изразява надеждата, че онлайн пространството ще „отразява нашите надежди и ще изпълнява мечтите ни“, вместо да служи като призма, увеличаваща за страховете и човешкото разделение.

От писмото става ясно и че 2018 г. ще се превърне в съществен крайъгълен камък за световната мрежа. Настоящата година ще е първата в историята, през която над половината световно население ще бъде онлайн.

Независимо от това обаче все още остава пропаст що се отнася до потребителите на интернет – много по-вероятно е човек да е офлайн, ако е жена, с по-ниски доходи, живее в провинцията или в по-бедна страна.

„Ако не инвестираме сериозно в затварянето на тази пропаст последният милиард (от населението – бел. ред) няма да бъде свързан (с интернет) до 2042 г. Това е цяло едно изоставено поколение“, отбелязва Бърнърс-Лий.

Изказването му идва година, след като той призова за затягане на регулациите върху политическата реклама в интернет, която според него се използва по „неетични начини“.

По статията работиха: Елена Илиева, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Софтуер
General Electric отделя софтуерните си решения в самостоятелна компания