IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Виртуалната реалност в помощ на реалния бизнес

Технологичните иновации дават решения на хората във всекидневието, посочи Петър Митев, управител на Chaos Group

12:45 | 22.03.18 г.
Виртуалната реалност в помощ на реалния бизнес

От самото начало софтуерът такъв, какъвто го мислехме, можеше да се продава само глобално. Още тогава мислехме глобално и в голям мащаб. Това разказа Петър Митев, съосновател и управител на компанията Chaos Group, в предаването "Бизнес среща" по Bloomberg TV Bulgaria.

Българският разработчик на софтуер за 3D визуализация спечели "Оскар" за технологични постижения в киното за 2017 г. с приноса на V-Ray технологията (софтуер за обработка на компютърни изображения – бел. ред.) за навлизането и усъвършенстването на 3D визуализациите в киното.

„Поръчките започнаха да се изсипват още от самото начало много бързо. Започнахме точно в годините, когато интернет "избухна" и бяхме много щастливи от този факт, защото ако бяхме започнали три или пет години по-рано нямаше да можем да достигнем до света", раказа Митев за това как е поставено началото на компанията преди двайсет години.

"Chaos Group започна като една фирма, която в началото се занимаваше с изготвяне на реклами и понеже започнахме през прекрасната 1997-1998 година много бързо стана ясно, че няма да преуспеем с реклами, защото първият бюджет, който една фирма съкращава, когато има проблеми, е бюджета за маркетинг”, допълни той.

Петър Митев обясни, че се е преориентирал към писането на софтуер, който да се използва за специални ефекти.

Според него пазарът бързо оценил технологичната иновация и двайсет години по-късно компанията Chaos Group е сред най-добрите при предоставяне на такива решения. Сред първите клиенти е телевизия в Норвегия, щатски и канадски компании.

„Нашият софтуер визуализира несъществуващи неща. Така например може да си представим как ще изглежда една сграда в архитектурата в реалността, как се пресъздава идеята в бъдещите автомобили“, каза Петър Митев. 

Как се финансира Chaos Group в началото? Какво точно правят продуктите на компанията в киноиндустрията, в архитектурата и други области на живота? Може ли виртуалната реалност изцяло да замени участието на актьори във филмовата индустрия?

Вижте още във видеото

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още