IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Zara се възползва от новите технологии, конкурирайки се с Amazon

Компанията майка Inditex обяви ръст на печалбата от 2%

10:13 | 13.06.18 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Като собственик на модната верига Zara испанският концерн Inditex се възползва на максимум, добавяйки нови технологии, за да подобри ефективността на онлайн и физическите си операции. И то в момент, в който Amazon.com не спира да се насочва към модата, коментира Bloomberg.

Печалбата преди данъците и лихвите е нараснала с 2% до 851 млн. евро през трите месеца до края на април, заяви базираната в Испания компания в сряда, с което задмина очакванията на анализаторите. Ръстът на продажбите в местна валута се е ускорил до 9% през това тримесечие.

Inditex въведе редица нови технологии в някои магазини на Zara през последните месеци, включително холограмни изображения на дрехи и роботизирани ръце, опитвайки се да заличи различията между онлайн и физическите операции. Шведският конкурент Hennes & Mauritz изпитва трудности със съживяването на растежа, след като модни грешки и нарастваща конкуренция доведоха до рекордно ниво от инвентар от над 4 млрд. долара.

По-рано тази година Inditex нае Серджио Алварез – основател на CartoDB, един от най-големите технологичните стартъпи в Испания – за да подкрепи дигиталните операции на компанията.

Inditex, която управлява и брандовете Pull & Bear и Oysho, отчете ръст от 41% на онлайн продажбите миналата година. Стратегията на компанията да разчита на нисък инвентар и бърз оборот е сходна по-скоро на много компании за електронна търговия, отколкото на повечето традиционни търговци на дребно.

82-годишният основател на Inditex Амансио Ортега отчита спад в класирането си в ранглистата на Bloomberg за най-богатите хора в света. След като бе рамо до рамо до Бил Гейтс и Уорън Бъфет през миналата година, сега той е номер 6, задминат от нови лица, като Джеф Безос и Марк Зукърбърг.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:47 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още