IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Амбициите на Ирак може да попречат на споразумението на ОПЕК

Багдад засилва продажбите си на юг, компенсирайки нарушения добив на север заради спора с Иракски Кюрдистан

08:41 | 15.02.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Петролното поле Нахир бин Уман северно от Басра. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Петролното поле Нахир бин Уман северно от Басра. Снимка: Ройтерс

ОПЕК обича да се хвали с успешния начин, по който прилага съкращаването на производството си. И все пак един от най-големите му членове прави точно обратното – отваря кранчетата и няма намерение да спира скоро, посочва Bloomberg в свой материал.

През януари Ирак е транспортирал рекордните 3,55 млн. барела от суров петрол на ден от Басра – най-южният излаз на страната към Персийския залив. До края на годината Багдад предвижда капацитетът да достигне 5 млн. барела дневно, хвърляйки сянка върху перспективата страната да спази ангажимента си към споразумението на ОПЕК. 

По думите на главния изпълнителен директор на консултантската компания Qamar Energy Робин Милс сред членките на картела Ирак е страната „с най-агресивни планове за растеж, които имат шанс да се превърнат в реалност“. Според него не е изключено в някакъв момент страната да прибегне и до някакъв вид изменение на споразумението.

ОПЕК и нейните партньори се договориха да продължат съкращенията в производството на „черно злато“ до края на 2018 г., за да могат да намалят пресищането на пазара. Саудитска Арабия – най-големият производител на петрол в картела, дори превишава ангажимента си спрямо договора. Други държави, като Венецуела например, ограничават добива заради вътрешнодържавни затруднения. Всичко това замаскира превишаващото квотите производство на Ирак – втория по големина производител в ОПЕК.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 09:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още