IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на петрола се задържа до 7-годишен връх след изказването на Байдън*

Въпреки че американският президент има няколко възможности, за да се справи с поскъпването на петрола, много от тях биха били ограничени и вероятно краткотрайни

09:59 | 20.01.22 г.
<p>
	Данните на Американския петролен институт показват, че щатските резерви на бензин са се увеличили с 3,46 млн. барела миналата седмица. <em>Снимка: <em>Andrey Rudakov/Bloomberg</em></em></p>

Данните на Американския петролен институт показват, че щатските резерви на бензин са се увеличили с 3,46 млн. барела миналата седмица. Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Цената на петрола се задържа около 7-годишния си връх, след като американският президент Джо Байдън пое ангажимент да продължи с опитите да понижи цените, пише Bloomberg. Друга причина за движенията на пазара е доклад от индустрията, според който щатските резерви на „черно злато“ са се увеличили незначително през миналата седмица.

Американският сорт West Texas Intermediate (WTI) поевтинява леко с 0,07%, или 0,06 долара, до 86,9 долара за барел. Цената на европейския сорт Брент се понижава с 0,38%, или 0,34 долара, до 88,1 долара за барел.

лю лю

Източник: Bloomberg

Въпреки че Байдън има няколко възможности, за да се справи с поскъпването на петрола, много от тях биха били ограничени и вероятно краткотрайни. Ралито на петролния пазар е предизвикателство за държавите потребителки на суровината и за централните банки, докато те се опитват да овладеят инфлацията и да подкрепят икономическия растеж.

Американският петролен институт е отчел, че щатските резерви на „черно злато“ са нараснали с 1,4 млн. барела през миналата седмица, посочват запознати лица. Това би било първото увеличение от осем седмици, ако то бъде потвърдено от официалната статистика.

От края на ноември досега цената на петрола се е повишила с около 30%, тъй като по-високо от очакваното търсене и проблемите с доставките затегнаха пазара. От американската банка Goldman Sachs Group Inc. прогнозират, че цената на суровината може да се върне до 100 долара за барел през третото тримесечие, докато Международната агенция по енергетика заяви, че търсенето е напът да се върне на предпандемични нива.

„[Пазарът на] петрол е прегрял“, каза енергийният анализатор в DBS Bank Ltd. в Сингапур Сувро Саркар, като допълни, че на политическо ниво Байдън може да направи малко, за да смъкне цените.

В сряда американският президент заяви пред репортери, че администрацията ще работи върху увеличаването на наличните доставки, като посочи, че процесът ще е труден. Коментарът бе предшестван от изказване във вторник, че админстрацията работи със страните износителки на петрол, за да осигури ръст в предлагането, което да отговори на търсенето.

Данните на Американския петролен институт показват, че щатските резерви на бензин са се увеличили с 3,46 млн. барела миналата седмица. Според проучване на Bloomberg запасите в страната са намалели с 1,75 млн. барела през същия период.

* Към 9:44 ч. българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:30 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още