Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Суровини

Цените на петрола отбелязват нови върхове поради повишения търговско оптимизъм*

Понижението на стойността на американския долар, в сравнение със силния паунд, дава допълнителен положителен тласък на цените

Цените на петрола отбелязват нови върхове поради повишения търговско оптимизъм*

Снимка: Ройтерс

Цените на петрола се повишават в петък, достигайки най-високите си стойности за последните три месеца. Това се случва, след като президентът на САЩ Доналд Трумп обяви, че Пекин и Вашингтон се намират много близо до постигане на споразумение, което да сложи край на продължителната търговска война между двете най-големи икономики в света, информира CNBC.

Цената на международния бенчмарк Брент се повишава с 49 цента или 0,76% до ниво от 64,69 долара за барел. От своя страна, фючърсите върху американският лек суров петрол WTI поскъпват с 37 цента до 59,55 долара за барел.

Според Маргарет Ян, пазарен анализатор на CMC Markets, понижението на стойностите на американския долар, в сравнение със силния паунд, също е спомогнало за повишаване на суровинните цени.

Отразявайки оптимизма на инвеститорите по отношение на евентуалния край на търговското противоречие, азиатските борсови индекси достигнаха най-високите си стойности от няколко месеца насам, след като индексите на Wall Street отново отчетоха рекордни повишения в четвъртък.

Междувременно Белият дом се съгласи да отмени някои мита за китайски стоки и да намали други в замяна на обещание от страна на Пекин за увеличаване на покупките на селскостопанска продукция от САЩ.

Въпреки че една търговска сделка, която би сложила край на несигурността, би могла да подпомогне търсенето на петрол в близко бъдеще, опасенията за търсенето в дългосрочен план остават заради нарастващото ниво на доставките.

"Продължаващите притеснения относно търсенето ще ограничат ръста на цените", казаха от ANZ Bank в петък.

Доклад на Международната агенция по енергетика (МАЕ) прогнозира рязко покачване на световните запаси въпреки споразумението в рамките на ОПЕК+ за задълбочаване на съкращенията в производството.

Това противоречи на изследванията на ОПЕК, коитоочакват малък дефицит на пазара през следващата година поради ограничаването на доставките от страна на Саудитска Арабия, точно преди последното споразумение за предлагането да влезе в сила.

От друга страна, по данни на Норвежката петролна агенция продукцията в страната е достигнала най-високите си нива за последните 32 месеца през ноември, възлизайки на 1,71 милиона барела на ден.

На стоковите пазари цената на златото бележи спад от 0,14% до ниво от 1470,30 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 09:25 ч.

По статията работиха: Радостина Ивчева, редактор Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Суровини
Надеждите за споразумение за добива дават силен тласък на цената на петрола