IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на петрола се понижават след първоначалния тласък от слабия долар*

И двата сорта са напът да отчетат спад между 2% и 3% тази седмица след решението на ОПЕК+ да увеличи добива

09:55 | 09.04.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Цените на петрола се понижават, след като в началото на деня бяха в зелената зона, подкрепени от по-слабия долар, тъй като инвеститорите оценяваха данните за нарастващия добив и въздействието на пандемията върху търсенето на гориво, съобщи Ройтерс.

Фючърсите върху петрола сорт Брент понижават цената си с 0,22% до 63,05 долара за барел, докато тези върху американския лек суров петрол поевтиняват с 0,12% до 59,53 долара за барел.*

„По-слабият щатски долар и намаляващата доходност по американските облигации подкрепиха апетита на инвеститорите на стоковите пазари“, коментираха по-рано анализаторите на ANZ.

По-слабият долар прави петрола по-евтин за притежателите на други валути, което обикновено помага за повишаване на цените на суровината. По-късно обаче и двата договора обърнаха посоката на движение и за момента остават на червена територия.

И двата сорта са напът да отчетат спад между 2% и 3% за тази седмица след решението на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и нейните съюзници, включително Русия, известни като ОПЕК+, за постепенно увеличаване на доставките с 2 милиона барела на ден между май и юли.

Анализаторите обаче очакват световните запаси от петрол да продължат да се свиват, като търсенето на гориво ще се ускорява през втората половина на тази година, тъй като икономическото възстановяване набира скорост.

Но се появяват опасения, че възобновените блокади в някои части на света за ограничаване на нарастващите случаи на COVID-19 и проблемите с ваксинациите могат да променят картината на търсенето на петрол.

Стивън Инес, главен стратег за глобалните пазари в Axi, заяви, че се очаква цените на петрола да се търгуват в диапазона между 60 и 70 долара, тъй като инвеститорите преценяват тези фактори.

Той добави, че внезапното успокоение и намаляването на волатилността на петролните пазари са привлекли пасивни инвеститори.

*Информацията е актуална към 09:41 часа българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още