IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Графика на деня: САЩ потребяват най-много природни ресурси за една година

Ако гражданите на света живееха като тези на САЩ, щяха да са необходими пет планети, за да се задоволи глобалната нужда от ресурси всяка година

18:43 | 25.04.21 г. 5
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Ако гражданите на света живееха като тези на САЩ, щяха да са необходими пет планети, за да се задоволи глобалната нужда от ресурси всяка година.

Ресурсите включват излъчените емисии, полезните изкопаеми, както и дървесина, риба, месо, земя за селскостопански нужди и други, пише Statista.

Тези данни се подчертават ежегодно от неправителствената организация Global Footprint Network, която изчислява на коя дата населението на Земята е изразходвало колективно ресурсите за една година и започва да живее „на кредит“.

Заради пандемията от коронавируса миналата година този ден настъпи доста по-късно от обичайното – на 22 август 2020 г. През 2019 г. това се случи на 29 юли.

Датата, на която населението на планетата ще е изчерпило годишните ресурси за 2021 г., още не е публикувана.

Най-голям дял в изтеглянето на тази дата по-рано през годината имат индустриализираните държави. Катар, Люксембург и Обединените арабски емирства всъщност са дори по-големи консуматори на ресурси и от САЩ. Начинът на живот в тези страни би изразходвал между 5,5 и 9,1 планети, ако целият свят живее по този начин. Заради малкия брой на населението обаче влиянието им върху изчерпването на световните ресурси е по-малко в сравнение с развитите страни с голямо население, като САЩ.

Ако начинът на живот по света е като на други индустриализирани държави в Европа и Азия, биха били необходими между четири и 2,5 Земи за една година. Китайският жизнен стандарт означава, че ще бъдат изразходвани 2,3 планети.

За Индонезия местният ден, в който се изчерпват годишните ресурси, почти съвпада с календарната година, т.е. това е една от малкото страни, които използват приблизително толкова ресурси за една година, колкото Земята може да предостави.

Хората в няколко държави изразходват по-малко ресурси за година, например Индия, където еквивалентът на 0,7 Земя е бил използван през 2019 г.

Земя Земя

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:42 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 5
bgMan
преди 2 години
Нищо не им плащаш. Просто не ползвай долари като ти е криво.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 2
male4ko
преди 2 години
Тъй, тъй.. Ама целият свят трябва да плаща 'масрафа' на американците.. :/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
mrynmryn
преди 2 години
Tая статистика няма логика, ако *** държави също използват ресурси, колкото за 1 планета, то тия, които използват повече, са по-голям дял, в крайна сметка на каква база и ресурси е измерено това? То излиза, че ние ползваме повече ресурси, отколкото има на планетата за 1г, но някак тя все още има такива и годишното потребление на ресурси се увеличава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 4
korn
преди 2 години
хахаха много си забавна
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 5
ing5rov
преди 2 години
затуй ли командироват мъска на марс ... ?! : )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още