IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ОПЕК+ може да обмислят по-голямо намаляване на добива, ако договореното не е достатъчно

Според енергийния министър на ОАЕ производствените нива от октомври ще бъдат референтната точка за свиването на производството

17:23 | 23.12.18 г. 12
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Организацията на страните производителки на петрол (ОПЕК), Русия и други петролни производители може да обмислят по-сериозно понижение на добива на петрол от договореното, ако сделката за 1,2 млн. барела на ден не е достатъчна да се балансира пазарът, заяви енергийният министър на Обединените арабски емирства, цитиран от Bloomberg.

Не е проблем през април да се договори по-голямо намаляване на добива, тъй като това не е било проблем и в миналото, заяви Сухейл Мохамед ал-Мазрауи, който е и президент на ОПЕК, в Кувейт. Ако договорената сделка не е достатъчна, за да се балансира пазарът, групата ще се срещне и ще реши дали е нужно по-дълбоко понижение, каза той.

Миналата седмица петролът отбеляза най-големия си седмичен спад от 2016 г. насам на фона на опасенията за забавящия се растеж на глобалната икономика и нарастващото предлагане от САЩ, което ще доведе до излишък следващата година. Това надделява над усилията на ОПЕК да стабилизира пазара.

Фючърсите потънаха с 11% миналата година в Ню Йорк, което е най-голямото им понижение от януари 2016 г.

Производствените нива от октомври ще бъдат референтната точка за свиването на производството, което ОПЕК и няколко страни извън организацията договориха по-рано този месец, допълни той.

Нивата от септември обаче ще бъдат референтната точка за няколко производители, каза той на пресконфренция след среща на ОПЕК в Кувейт­, цитиран от Ройтерс.

Либия, Иран и Венецуела са изключени от производствените квоти, заяви Мазрауи, добавяйки, че очаква техният добив да намалее, вместо да се увеличи.

Мазрауи каза още, че ОПЕК+ цели да възстанови баланса на петролния пазар, връщайки се към нивата от лятото на 2018 г., през първото тримесечие на 2019 г.

Шистовите производители ще бъдат първите, които ще пострадат от поевтиняването на петрола, каза той, а производството им наистина се забавя.

В същото време петролният министър на Ирак каза в неделя, че очаква цените на петрола „да се подобрят“ в началото на следващата година, след като ОПЕК+ започне да прилага споразумението.

„Оптимистични сме, че сегашният спад на цените ще спре, защото няма да има повече свръхпредлагане на пазара“, каза Тамир Гадбан.

Енергийният министър на Катар също отбеляза, че периодът за цените на петрола е труден.

„Има свръхпредлагане на запаси“, каза Саад ал-Кааби, създадено от добива на някои страни, включително Саудитска Арабия, за което „няма оправдание“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 15 rate down comment 8
ivan4o555
преди 5 години
Моля колегите коментиращи да имат милост и в коментарите си да не споменават шистаците, Мъско, США и Рассия, защото някои русопоклонни тральове ги хваща рядкото щастие и започват да беснеят и цапат всичко във форума.Моля Бойчо по празниците да не пуска статии за Мъско с Тесла-та, че на някои "всезнайковци" им пречи на храносмилането!Нека се повеселят сега, че през 2019 ще огладнеят още повече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 12 rate down comment 6
Pyramid
преди 5 години
Импи, шегуваш се. За да удавят света, достатъчно е...да покривт собствените си нужди на 100%. Покрият ли ги с повече -на което разчитат - чаршафите съвсем ще клекнат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 10 rate down comment 4
Pyramid
преди 5 години
Май търсиш себе си. Виж в огледалото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 7
Имхотеп
преди 5 години
Мазньо, къде се изгуби бе бо к лук?Да не те изгониха от офисчето за некадърност?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 12 rate down comment 3
Pyramid
преди 5 години
Добре? За ед о е прав redcretin: Вдигнат ли цената, шизтова Америка ще ги сгази. Вероятно, не задълго, между 30 и 60 години но, ще ги. Особено, успее ли да ги забави технологично. А и това едва ли ще е толкова трудно, както ги мързи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 11
majnata
преди 5 години
добре че от време на време се появява по някой клоун като тебе или сократа...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 12 rate down comment 6
Pyramid
преди 5 години
Ако ли се опрат на него, рашките ще събудят Баженовската шистова формация, казват, къ 2-3 пъти, по-яка от Баккен, но.Но, сега, предпочитат да си огребват, каквото имат още, от сгъстяващата се слуз. Е, насила, да вземеш можеш, не да дадеш... и ще Го духат братушките. Късмет?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 18 rate down comment 7
Pyramid
преди 5 години
И щатите ще продължат да владеят всичко, докато останалият оглупял свят продължи да не *** от MDP - Познанието. И, понеже останалият свят се доминира от мързеливите и калпви чаршафи, заедно с шовинистичните рашки, това доминиране, ще се проточи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 19 rate down comment 7
redcretin
преди 5 години
Те хубаво намаляват, ама скок в цената значи да тръгне яко шистовият - а там САЩ владеят всичко :) Туй му беше на картела.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 17
Sokratus
преди 5 години
Двойна надница или нищо!Девиза на всеки руски троллллл!хахахаВесели празници на всички
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още