IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Перспективите за ръст в доставките понижават цените на петрола в понеделник*

Анализатори очакват свиване на запасите в САЩ заради летния сезон

10:47 | 04.06.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Цените на петрола продължават да вървят надолу в началото на седмицата заради отчетеното рекордно производство в САЩ през миналата седмица и очакванията, че ОПЕК може да увеличи доставките, обобщава Ройтерс.

Фючърсите върху американския суров петрол с доставка през юли поевтиняват с 0,06% до 65,77 долара за барел. Понижението при сорта Брент е с 0,34% до 76,53 долара за барел.

„Суровият петрол остава под натиск, тъй като пазарът остава фокусиран върху дискусията между членовете на ОПЕК дали да увеличат производството си на по-късен етап през годината“, коментират от ANZ bank. Анализаторите отбелязват също, че ситуацията в САЩ също натежава върху пазара заради рекордните нива на производство и повишаването на сондажната дейност.

„Лятото наближава – това е сезонът на голямото търсене и със сигурност ще видим спад при запасите, но и производството на шистов петрол нараства и въпросът е кой ще спечели“, заяви Тони Нунан, мениджър Управление на риска в Mitsubishi.

Саудитска Арабия и Русия наскоро обсъдиха евентуално повишаване на продукцията, за да се компенсират проблеми с доставките от Венецуела и при въвеждане на санкции към Иран.

Най-големият руски производител на петрол "Роснефт" ще може да възстанови производството на 70 хил. барела на ден само за два дни, след като бъдат премахнати ограниченията, смятат от Renaissance Capital.

Производството на суров петрол в САЩ се покачи през март до 10,47 млн. барела на ден, стана ясно през миналата седмица.

По същото време заработиха още две платформи и така общият им брой стана 861 – най-големият от март 2015 г. насам. 

На стоковите пазари златото поевтинява с 0,31% до 1295,30 долара за тройунция. Среброто и платината отчитат понижение в цената си съответно с 0,19% и 0,15%, докато медта поскъпва с 0,18%.

Доларовият индекс, който измерва силата на щатските пари спрямо кошница от шест основни валути, се понижава с 0,23% до 93,97 пункта. Доларът поскъпва спрямо йената с 0,05% до 109,59 йени. Австралийският долар се търгува по-високо спрямо американския с 0,86% до 0,7634 долара.

*Информацията е актуална към 9:32 часа
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:52 | 21.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още