IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролните пазари остават разколебани след новините за ваксина срещу COVID-19*

Инвеститорите са притеснени, че блокирането на Европа може да намали търсенето с още 1 млн. барела дневно до края на годината

10:30 | 10.11.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Цените на петрола остават нестабилни, след като по-рано се насочиха надолу заради притесненията за краткосрочното търсене в засегнатите от коронавируса Европа и САЩ. Като цяло цената на "черното злато" се колебае, след като вчера инвеститорите бяха обнадеждени от новините за напредък в откриването на ваксина срещу COVID-19, което тласна цените нагоре, а днес те отново са обзети от съмнения за предлагането на пазара, пише Ройтерс.

Цената на сорта Брент се повишава с 0,40% до 42,57 долара за барел, а фючърсите върху американския лек суров петрол поевтиняват с 0,15% до 40,23 долара за барел.*

И двата сорта увеличиха цената си с 8% в понеделник, което беше най-големият им дневен ръст от пет месеца насам, след като производителите на лекарства Pfizer и BioNTech обявиха, че експерименталната ваксина срещу COVID-19 е показала 90% ефективност след първоначалните резултати от клиничните тестове. Масовото пускане на пазара обаче е вероятно да се случи след месеци и подлежи на одобрение от регулаторите.

„Една ефикасна и безопасна ваксина недвусмислено променя играта на петролния пазар - на който половината от търсенето идва от движението на хора и вещи в пространството“, коментират от JP Morgan.

„Но както казахме по-рано, петролът е спот актив, който първо трябва да изчисти текущите дисбаланси в търсенето и предлагането, преди цените да се покачат“, посочиха анализаторите на банката.

Според прогнозите на Rystad Energy блокирането на Европа може да намали търсенето с още 1 милион барела дневно до края на тази година.

Инвеститорите са в очакване на данни за запасите от суров петрол в САЩ. Петима анализатори, анкетирани от Ройтерс, изчисляват средно, че запасите от суров петрол в страната са намалели с 1,3 милиона барела през седмицата до 6 ноември.

Спадът на цените на петрола във вторник беше смекчен от коментарите на енергийния министър на Саудитска Арабия, който заяви в понеделник, че Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и нейните съюзници, известни заедно като ОПЕК +, могат да променят споразумението си за намаляване на предлагането, ако търсенето спадне, преди ваксината да бъде на разположението на пазара.

ОПЕК + има споразумение да намали доставките със 7,7 милиона барела на ден от август до декември и с 5,7 милиона барела на ден от януари.

„Ако пазарът на петрол продължи да отчита ръстове до срещата на ОПЕК + в края на месеца, това може да бъде самоунищожение, тъй като някои членове може да се откажат от още съкращения в производстворо през следващата година, оставяйки пазара уязвим през първото тримесечие на следващата година“, се казва в коментар на икономистите от ING.

*Информацията е актуална към 09:34 часа българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:25 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още