IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът отново тръгна надолу заради опасенията около нарастващия добив в САЩ

Според Международната агенция по енергетика САЩ ще задминат Русия и ще станат най-големият производител в света съвсем скоро

09:42 | 27.02.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Въпреки по-ранните си ръстове през деня цените на петрола във вторник отново тръгнаха надолу заради опасенията, че нарастващото производство на петрол в САЩ ще засенчи по-силното търсене и доверието в способността на ОПЕК и съюзниците му да ограничат предлагането, съобщава Ройтерс.

Фючърсите върху американския суров петрол WTI спадат с 13 цента, или 0,20%, до 63,78 долара за барел, а върху петрола сорт Брент – със 17 цента, или 0,25%, до 67,12 долара за барел към 9:27 ч. българско време.

Нарастващият добив в САЩ преобръща глобалните пазарни пазари в момент, в който останалите големи производители – включително Русия и Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) – свиват производството си, за да подкрепят цените.

САЩ ще задминат Русия като най-големия производител на петрол най-късно до 2019 г., заяви изпълнителният директор на Международната агенция по енергетика Фатих Бирол във вторник.

„Растежът на шистовия петрол в САЩ е много силен, темпът е много силен. САЩ ще станат най-големият производител много скоро“, каза той за Ройтерс.

Добивът на САЩ възлиза на 10,27 млн. барела на ден, сочат седмичните правителствени данни, представени късно във вторник. Това сочи, че добивът е по-голям от този на Саудитска Арабия – най-големия износител в света, и малко под този за Русия.

По-рано във вторник цените и на двата контракта леко се повишиха, продължавайки ръста си от последните дни. Миналата седмица Администрацията за енергийна информация на САЩ заяви, че има изненадващ спад на резервите от петрол на фона на по-нисък внос и по-висок износ.

Очаква се резервите от суровината в САЩ да са нараснали с 2,7 млн. барела на ден, сочи предварително проучване на Ройтерс от понеделник.

По-късно днес Американският петролен институт ще представи седмичните си данни, а Администрацията за енергийна информация ще го направи в сряда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:26 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още