IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът поскъпва с над 2%*

Ръстът се дължи на добрите новини за здравето на американския президент, който може още днес да бъде изписан от болница

09:43 | 05.10.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Angus Mordant/Bloomberg</em></p>

Снимка: Angus Mordant/Bloomberg

Петролът поскъпва с над 2% в понеделник, след като лекуващите лекари на Доналд Тръмп казаха, че той може да бъде изписан от болница още днес, само дни след положителния му тест за коронавирус, съобщава Ройтерс.

Новините за здравословното състояние на Тръмп успокоиха политическата несигурност на международните пазари. Международният бенчмарк Брент поскъпва с 2,6% до 40,27 долара за барел. Американският сорт West Texas Intermediate прибавя 3% към стойността си до 38,16 долара за барел.

Златото на свой ред обаче поевтинява с 0,4% до 1899,35 долара за тройунция.

Цените на „черното злато“ се сринаха с над 4% в петък заради несигурността около състоянието на Тръмп, което допълнително разпали притесненията, че новият ръст в случаите на коронавирус по света може да застраши икономическото възстановяване.

Според анализатори възстановяването от понеделник се дължи на това, че са елиминирани най-лошите страхове за здравето на американския президент, но тревоги на пазара все още има.

„Той може скоро да се върне на работа“, посочва Автар Санду, старши мениджър към Phillip Futures. Той обаче допълва, че инвеститорите са притеснени все още за буксуващите преговори за нови фискални помощи в САЩ, които биха могли да помогнат за възстановяване на търсенето на петрол.

Цените на петрола в понеделник бяха подкрепени и от протеста на работниците в петролния сектор в Норвегия, което би могло да намали производствения капацитет на страната с до 330 000 барела петролен еквивалент на ден. Това е 8% от цялото производство, показват данни на Норвежката петролна и газова асоциация.

Това донякъде компенсира сигналите за растящ добив на пазара.

Членката на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) Либия увеличи близо три пъти производството си, което достигна 270 000 барела дневно миналата седмица, след като бе облекчена част от блокадата на петролната инфраструктура в страната.

„Този много крехък дефицит, който имаме, изглежда ще изчезне, ако само Либия произвежда допълнително половин милион барела дневно“, посочва икономистът на банка OCBC Хауи Лий.

Междувременно последното увеличение на петролните цени накара някои американски производители да подновят добива. Американските компании са увеличили работещите платформи за трета поредна седмица за първи път от октомври 2018 г. насам, показват данни на Baker Hughes от петък.

Но увеличаването на доставките се случва в момент, когато вносът на Китай се забавя, което на свой ред би могло да ограничи цената на сорта Брент до 41 долара за барел през четвъртото тримесечие, посочиха анализатори на JP Morgan. Това означава, че страните от ОПЕК и техните съюзници могат да се окажат изправени пред нуждата да взимат нови решения за доставките през ноември.

*Информацията е актуална към 8:50 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:49 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още