IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът поскъпва заради риск от прекъсване на доставките*

Според анализатор цените ще се задържат на досегашните си нива до крайния срок за постигане на споразумение около сделката с Иран

10:43 | 17.04.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Цените на петрола се повишават във вторник заради засилване на риска от прекъсване на доставките, особено в Близкия Изток, съобщава CNBC.

Фючърсите върху американския суров петрол с доставка през май поскъпват с 0,54% до 66,58 долара за барел. Покачването при сорта Брент е с 0,43% до 71,73 долара за барел.

Според трейдъри петролните пазари тръгнаха във възходяща посока заради риска от сривове на доставките, включително заради евентуално разрастване на конфликта в Близкия Изток, подновяване на санкциите срещу Иран и спад в производството в резултат на политическата и икономическа криза във Венецуела.

„При толкова много потенциални фактори, които могат да доведат до прекъсване на доставките на пазара, трейдърите плащат за по-скъпа суровина заради геополитическия риск“, коментира Стивън Иннес, директор Търговия в сингапурската брокерска компания OANDA. Според него цената на петрола ще се задържи на досегашните си нива до крайния срок за постигане на споразумение относно промените в сделката с Иран – 12 май.

Като цяло пазарите на петрол остават добре подкрепен. Брентът е поскъпнал с около 16% от най-ниското си ниво от февруари 2018 г. поради здравословното търсене и благодарение на ограниченото предлагане на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК).

Отвъд производствените ограничения на ОПЕК и загрижеността за евентуално прекъсване на доставките основният двигател на посоката на пазара остават САЩ, където производството на суров петрол е нараснало с една четвърт от средата на 2016 г. до 10,53 млн. барела на ден. В момента само Русия произвежда повече – близо 11 млн. барела. 

На стоковите пазари цената на златото остана почти без промяна, поевтинявайки с едва 0,02% до 1350,40 долара за тройунция. Среброто и платината поскъпнаха съответно с 0,26% и 0,38%, докато медта отчете понижение в цената си от 0,08%. Какaото пък се отличи с поскъпване от близо 5% до 2704 долара за метричен тон.

Доларовият индекс, който измерва силата на щатските пари спрямо кошница от шест основни валути, се понижава с 0,17% до 89,28 пункта. Доларът поевтиня спрямо йената с 0,17% до 106,94 йени. Австралийският долар поскъпна спрямо американския с 0,12% до 0,7790 долара.

На територията на Европа във фокуса на пазарите ще са данните за потребителските цени в Италия и за пазара на труда във Великобритания. Ще бъде публикуван и индексът на икономическото доверие ZEW в еврозоната и в Германия. Очакванията са за влошаване на очакванията на финансовите експерти за германската икономика.

По-късно от САЩ ще дойде информация за разрешителните за строеж, на новозапочнатите строежи в страната и за индустриалното производство. Прогнозата е за забавяне на ръста на индустриалното производство до 0,2% през март спрямо 1,3% през февруари.

*Информацията е актуална към 10:09 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още