IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът приключи седмицата с нова порция понижения

Въпреки това според анализатори пазарните условия остават стабилни

11:26 | 12.01.18 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

По време на азиатската търговия петролът отчете понижения за втора поредна сесия след появилите се съмнения в средата на седмицата от страна на някои анализатори за прегряване на пазара. Фючърсите върху американския лек суров петрол поевтиняха с 0,78% до 63,30  долара за барел. Сортът брент загуби 0,39% от стойността си и се търгуваше за 68,99 долара за барел.

Въпреки че анализаторите и трейдърите предупреждават за рисковете от корекция в цените в посока надолу, те уточняват, че общите пазарни условия остават стабилни до голяма степен поради продължаващите съкращения на производството от страна на Организацията на страните износителки на петрол и Русия, уточнява Ройтерс.

Според инвеститори сравнително слабите данни за петрола в Китай през декември също са натежали на цените. Вносът на суров петрол за Китай през последния месец на миналата година е спаднал до 33,7 милиона тона или 7,97 милиона барела на ден. В същото време износът на петролни продукти от страната достига рекордните 6,17 милиона тона, тъй като рефинериите произвеждат повече, отколкото дори „жадният“ Китай може да поеме. Това е допринесло за спад на маржовете на печалбата на рефинериите в Сингапур до под 6 долара на барел, което е най-ниското сезонно ниво за последните пет години. Някои рефинерии вече дори са намалили производството си. 

В анализа си за 2018 г. компанията Global Risk Management заяви, че "вероятността от повишаване на цените на петрола тази година изглежда неизбежна", до голяма степен благодарение на продължаващите съкращения на производството от страна на ОПЕК и Русия, както и заради политически риск, особено в Иран, Венецуела и Либия. Според проучване на Ройтерс, проведено през януари, анализатори очакват цената на петрола през тази година да се движи между 60 и 70 долара за барел. 

Вчера котировките на черното злато скочиха след отчетения спад на американските запаси и опасенията, свързани с напрежението между Иран и САЩ. Финансовият министър на САЩ Стивън Мнучин заяви късно в четвъртък, че очаква президентът Доналд Тръмп да наложи нови санкции на Иран, който е голям производител на петрол, съобщи Ройтерс.

Цената на Брента вчера преодоля за кратко символичния праг от 70 долара за барел, достигайки 80,05 долара за барел за първи път от 2014 година. 

На стоковите пазари златото продължи да поскъпва и в петък се търгува за 1328,90 долара за тройунция, което е повишение от 0,47% спрямо предходната сесия. Памукът пък се отличи с покачване на цената си от 2,30%.

Доларовият индекс, от своя страна, увеличи загубите си за седмицата и стойността му достигна 91,833 пункта. Щатските пари поевтиняха спрямо йената с 0,04% до 111,22 йени. Еврото пък поскъпна спрямо долара с 0,66% и се разменяше за 1,2111 долара. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:59 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още