IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин: Готови сме да доставим всичкия газ, от който Европа има нужда

Руският президент даде първата официална заявка за въглеродна неутралност на икономиката до 2060 година

16:37 | 13.10.21 г. 5
<p>
	<em>Владимир Путин. Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Владимир Путин. Снимка: Bloomberg LP

Русия е готова да достави цялото количество природен газ, от коeто се нуждае Европа, заяви руският президент Владимир Путин по време на Руската енергийна седмица, която започна в Москва, пише Bloomberg. Той обвини европейските власти за "систематични пропуски" в енергийната система.

От началото на годината "Газпром" е увеличил доставките на газ за Европа с 15% на годишна база. "Ако ни поискат увеличение, сме готови", допълни още Путин.

Преди седмица от Европейската комисия (ЕК) провериха действията на руския газов гигант на фона на рекордните цени на газовите пазари. Заключението на Брюксел е, че "Газпром" изпълнява своите ангажименти по договорите, но нищо повече.

"Как? Безплатно ли?", коментира от своя страна говорителят на Кремъл Дмитрий Песков на въпрос за доставката на извънредни количества газ, допълва още ТАСС. Според него допълнителни количества ЕС трябва да договори с "Газпром" и те трябва да бъдат вписани в споразумения. Има инфраструктурни проблеми за предоставянето на още руски газ за спот пазарите, смята той.

Владимир Путин също критикува действията на европейските държави и опитът им да разчитат на краткосрочни договори и спот пазари, за да запълнят газохранилищата. Според него ЕС трябва да се подсигури с дългосрочни договори (по които доставя "Газпром" - б.р.)

"Европейският газов пазар не изглежда добре балансиран и предсказуем", каза още руският президент в своето обръщение към участниците във форума. Проблемите, които се появиха, са немислими за вътрешния пазар в Русия, изтъкна още той.

Bloomberg посочва, че добивът на газ от страна на "Газпром" през септември е най-висок от десетилетия за това време на годината, но в същото време износът към основните пазари е на най-ниското ниво от септември 2016 година. От газовата компания потвърждават това с коментар, че в момента запълват собствените си хранилища на територията на Русия.

По време на Енергийната седмица беше повдигнат и въпросът с транзита на газ за Европа през Украйна. По време на двустранна среща ЕС и Киев подписаха декларация, в която отбелязват, че ще работят за запазване на доставките и след 2024 година.

Русия е готова да увеличи транзита на природен газ през Украйна, но при условие че получи конкурентни условия от Киев, а европейските потребители купят увеличените доставки, заяви Песков пред журналисти.

Европейските потребители и компаниите са тези, които могат дa решат въпроса за запазването на транзита през Украйна, отбеляза Песков и допълни, че ако те искат, могат да сключат нови договори с "Газпром", в които да е предвидено увеличение на обемите.

Изказването на Владимир Путин беше очаквано с интерес в Европа, още повече, че неговият говорител заяви преди дни, че се чакат големи новини на форума. Една от тях е официализиране на заявката за въглеродна неутралност на руската икономика до 2060 година. По този начин страната ще поеме своя ангажимент за изпълнението на климатичните цели, заложени в Парижкото споразумение.

В края на октомври светът ще се събере отново на климатична конференция под егидата на ООН в Глазгоу, на която да бъде отчетен напредъкът по климатичните действия. Затова и официалната заявка на Москва е една от важните новини преди този форум.

Русия е четвъртият по големина емитент на въглеродни емисии и един от водещите производители на петрол в световен мащаб. Страната ратифицира Парижкото споразумение преди две години, но все още изчакваше с конкретните заявки за действия.

На този етап повечето водещи икономики са заявили цел за въглеродна неутралност до 2050 година. Единствено Китай, който все още е в графата на развиващите се икономики, отлага това с 10 години. Сега и Русия дава своята заявка в тази посока.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:27 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 2
korn
преди 2 години
Пак с този селски манталитет. Поскъпнал газа, и ей го великия вожда излиза и почва да поучава и да ламти за дългосрочни договори. Пуснахме му Северен Поток в знак на приятелство, въпреки проблемите с американците, но комплексара пак излиза и си избива комплексите. Заова Русия ще си остане бензиностанцията на ЕС и нищо повече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 0
data
преди 2 години
Няма как да има пазар при олигополна конфигурация на предлагането
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 6
zelka007
преди 2 години
никой никога дори и за момент не си е помислял , че рассията не може да достави газът , който поиска Европа ... да си дойдем на думата са за пазарът и требе ли да го има , респективно СП2 ... хахха ... допълнителни споразумения за дългосрочни договори има , за спот пазарът няма ... не може да му се отрече на зануленият , добър е ... още купувайте от рассияните , даже 50% зависимост е малка ... в момента в нигерия газ на терминалът в лагос се продава за малко под $130 за илядо кубика . навлото за газовоз за втечнен газ 90х тона втечнен , дори при безумните в момента цени от $230к на ден до ротердам е $4,6млн . или в ротердам след регазификация пак ще е малко над $200 за илядо със все таксите за регазификация ... затова никакви дългосрочни за зануленият , ако ще да прати кабаева да прави кълбета и шпагати на площада в брюксел ... турци , португалци , испанци , французи що купуват нигерийски втечнен , а не рассийски ... ?! ... реторичен въпрос другари форумни газовици ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 3
Whitestar
преди 2 години
Повече от очевидна е спекулацията с цената на всички горива, на глобалните пазари. Освен цикличното им повишение, без наличието на пазарни аргументи, тук има интерфериращ ефект от спекулациите извършени на пазарите за крипто валути, за които така и не се намери финансист за да застане с името си и да обясни, че това са активи с ранг "garbage", генерирани само за спекулация. Сега тази вълна е "яхната" от Русия за компенсация на гърба на обикновения човек в Европа! Срам, срам, г-да европейски политици!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 0
evlogi
преди 2 години
Не съм вярвал,че някога мога да кажа това, но в случаят Путин е прав.Няма как на бялото да кажа черно.Посредствените бюрократи в Брюксел оакаха тотално ситуацията...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още