IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС препотвърди подкрепата си за доставките на газ през Украйна и след 2024 г.

Брюксел и Киев направиха стъпка към създаване на общо авиационно пространство

20:54 | 12.10.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Украйна трябва да остане стратегическа страна за транзита на руския природен газ в ЕС и след 2024 година. Това е записано в декларацията след двустранната среща ЕС-Украйна, провела се в Киев. На нея присъстваха председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен, президентът на Европейския съвет Шарл Мишел и Върховният представител по въпросите на външните работи на ЕС Жозеп Борел. Те разговаряха по различни теми с украинския президент Володимир Зеленски, става ясно от съобщение на Европейската комисия.

Транзитът на природен газ през територията на Украйна е една от болезнените теми между двете страни в последните месеци. Киев критикува остро "Северен поток 2" и посочи, че това е заплаха за енергийната сигурност не само на Украйна, но и за целия ЕС. Договорът между Украйна и "Газпром" за транзита на газ за ЕС изтича през 2024 година.

Руският газов гигант вече направи първите стъпки за ограничаване на транзита през Украйна - компанията не участва в търговете за покупка на допълнителен капацитет, а газът по договорите с Унгария и Хърватия се вече се доставят през "Турски поток" и територията на България.

Сега представителите на ЕС се опитаха да успокоят съмненията, обхванали Украйна. Страната ще загуби милиарди, ако Русия намали транзита към Европа през нейната територия.

От публикуваната след срещата декларация става ясно, че общността се ангажира да не допусне "трети страни да използват енергията за оръжие". Но същевременно е отбелязана и нуждата от модернизация на газовата инфраструктура на Украйна.

Двете страни са договорили и следващите стъпки за интеграция на енергийните мрежи. Украинската електроснабдителна мрежа ще стане част от ENTSO - Е. За целта обаче трябва да изпълни всички технически и пазарни условия, става ясно още от декларацията.

По време на срещата от Киев са потвърдили готовността си за завършване на необходимите реформи за енергийния и газовия пазар на Украйна.

На срещата на върха двете страни са постигнали напредък и в други сектори на сътрудничество. Подписано беше споразумение, касаещо авиационния сектор, което е стъпка към създаването на общо авиационно пространство между ЕС и Украйна.

По силата на този документ всички авиокомпании от ЕС ще могат да извършват директни полети между всяка точка в ЕС и всяко летище в Украйна, като същото ще важи и за украинските авиокомпании.

Всички ограничения по отношение на полетите между Украйна и ЕС ще бъдат премахнати, а разпоредбите за открита и лоялна конкуренция ще гарантират еднакви условия на конкуренция, посочват още от ЕК.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още