Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Суровини

Разведряване между Русия и Саудитска Арабия дава силен тласък на петролните цени

Американският президент Доналд Тръмп съобщи, че двете страни са се съгласили за съкращаване на добива на "черното злато"

Разведряване между Русия и Саудитска Арабия дава силен тласък на петролните цени

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Цените на петрола скочиха рязко днес, след като американският президент Доналд Тръмп заяви пред CNBC, че Саудитска Арабия и Русия ще смекчат натиска върху петрола, слагайки край на ценовата война, която допринесе за огромното обезценяване на „черното злато“.

Към 20,36 ч. българско време фючърсите върху американския лек суров петрол WTI поскъпват с 22,4% до ниво от 24,86 долара. Контрактите върху международния бенчмарк Брент скачат с 20,05% до ниво от 29,70 долара за барел.

Тръмп заяви пред CNBC в четвъртък, че вчера е провел разговор с руския си колега Владимир Путин и със саудитския престолонаследник днес и очаква те да обявят съкращаване на добива на петрол от 10 млн. барела, като то може да достигне до 15 млн. барела.

Още по темата
По-късно американският президент написа в Twitter, че свиване на добива би било „страхотно за петролната и газовата индустрия!“. Той направи изявлението преди среща на ръководители на енергийната индустрия утре.

„Това ще бъде много благоприятно за индустрията в краткосрочен план“, коментира пред CNBC гуверньорът на подразделението на Фед в Далас Робърт Каплан. „Докато коронавирусът продължава, всеки ден ще се генерира значително превишаване на капацитета… Това ще бъде особено полезно при излизането от този вирус и да се надяваме, че ще ускори връщането на баланса между търсенето и предлагането на петрол“, добави той.

Добивът на петрол обикновено се обсъжда в барели дневно, но Тръмп не уточни времевата рамка на съкращаването му. Освен това не е ясно как то ще бъде разпределено сред страните производителки на петрол.

Саудитска Арабия призова днес за „спешно“ заседание на ОПЕК и партньорите му. „Днес кралството призовава за спешна среща на групата ОПЕК+ и други страни с цел постигане на справедливо споразумение за възстановяване на желания баланс на петролните пазари“, съобщи Саудитската осведомителна агенция.

Миналия месец страните от ОПЕК начело със Саудитска Арабия предложиха съкращаване на добива с 1,5 млн. барела дневно на фона на намаляването на търсенето. Съюзникът на ОПЕК Русия отхвърли свиването, като предизвика ценова война със саудитците. Предишните съкращения на добива изтекоха на 31 март. Вчера Саудитска Арабия увеличи добива си до над 12 млн. барела дневно.

Някои анализатори обаче побързаха да отбележат, че дори да бъде постигнато споразумение, то може да не е достатъчно за предотвратяване на свръхпредлагането заради нарушаването на търсенето.

„Предизвикателството е размерът на свръхпредлагането. Саудитска Арабия и Русия няма едностранно да премахнат например половината (5 млн. барела дневно) от петролния добив на страната си, за да спестят необходимите 10-12 млн. барела дневно за балансиране на пазара през второто тримесечие“, коментира Бьорнар Тонхауген, ръководител на отдел „Петролни пазари“ в Rystad Energy.

„Според нас в най-добрия случай страните ще се съгласят да продължат разговорите и да наблюдават ситуацията на пазара“, допълва той.

Цените на петрола получиха тласък днес и от съобщението на Bloomberg News, която се позова на запознати източници, че Китай ще започне да купува петрол за извънредните си резерви.

По статията работи: Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

1
 
5
 
3
be_google до: karadjata
преди 1 месец
Няма профилна снимка
1 седмица е тръмпич размаха бялото знаменце!!! бил бил говорил бил бил казал, били прекрасни американските производители.....ГЛУПОСТИ!
1
 
4
 
2
be_google до: karadjata
преди 1 месец
Няма профилна снимка
1 седмица е тръмпич размаха бялото знаменце!!! бил бил говорил бил бил казал, били прекрасни американските производители.....ГЛУПОСТИ!
0
 
4
 
1
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Е това ли беше петролната война, че то и месец нямаше. едвам се зарадвахме на малко по ниски цени и край. дано да не се договорят опек+ и цената на петрола да се задържи дълго време под 30 долара поне година

Още от Суровини
Петролът поскъпва слабо в очакване на потвърждение за срещата на ОПЕК+*