Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Суровини

Русия почти е изпълнила ангажимента за свиване на петролния добив още през май

Като се изключи газовият кондензат, добивът на „черно злато“ е около 8,59-8,69 млн. барела на ден през май

Русия почти е изпълнила ангажимента за свиване на петролния добив още през май

Снимка: Bloomberg L.P.

Производството на петрол и газов кондензат в Русия е намаляло до 9,39 млн. барела на ден през май – съвсем близо до целта на страната в рамките на споразумението с ОПЕК за намаляване на добива на „черно злато“. Това съобщават източници, запознати с въпроса, пред Ройтерс.

За сравнение през предходния месец април производството е било в размер на 11,35 млн. барела дневно, а от 1-19 май обемът е бил 9,42 млн. барела дневно.

Още по темата

В рамките на споразумението между страните от широката група ОПЕК+ Москва прие да намали добива си с около 2,5 млн. барела дневно до 8,5 млн. барела на ден, за да се стимулира ръстът на петролните цени, пострадали тежко от последиците от коронавирусната пандемия.  Сделката обаче не включва производството на газов кондензат, който Русия произвежда в обем от около 700-800 хил. барела дневно.

Това означава, че като се изключи той, Руся е произвеждала около 8,59-8,69 млн. барела суров петрол на ден през май.

От министерството на енергетиката в страната отказват коментар по въпроса.

Страните от ОПЕК+ се съгласиха да свият добива си с общо 10 млн. барела на ден, или 10% от световното производство, през май и юни 20 г, като след това ограниченията трябва да бъдат облекчени.

Двама източници на Ройтерс от ОПЕК+ съобщиха, че картелът и Москва се приближават все по-близо до споразумение за удължаване на действащите в момента съкращения на добива и обсъждат предложение за продължаване на ограниченията и за следващите два месеца.

Групата на ОПЕК+ може да проведе онлайн конференция още този четвъртък, за да бъдат обсъдени политиките й. редовната среща на картела бе насрочена за следващата седмица.

По статията работиха: Елена Илиева, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Суровини
Петролът се насочва към седмично поскъпване от около 4% въпреки моментния спад*