IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ ще надделят над ОПЕК на световните петролни пазари до пет години

Според нво доклад 80% от глобалния растеж на търсенето до 2020 г. ще се дължи на шистовите компании в САЩ

12:49 | 05.03.18 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

САЩ ще доминират на глобалните петролни пазари през следващите години, а 80% от глобалния растеж на търсенето до 2020 г. ще идва от тях, тъй като шистовият бум държи ОПЕК под натиск, заяви Международната агенция по енергетика, цитирана от Ройтерс.

„САЩ ще движат глобалните пазари на петрол през следващите пет години“, заявява изпълнителният директор на МАЕ Фатих Бирол в доклад, публикуван в понеделник. Все по-големите конкуренти на ОПЕК, които включват Бразилия и Канада, ще оставят малко пространство на картела да се разширява дори след като квотната му сделка приключи тази година.

Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) в момента бележи успехи, противопоставяйки се на критиците като задълбочи усилията за намаляване на глобалното презасищане на петрол. Възстановяването на цените на петрола обаче „стартира нова вълна на растеж от САЩ“, заяви базираната в Париж МАЕ.

Благодарение на шистовия бум новите доставки от САЩ ще допринесат за над половината от ръста в търсенето на петрол в света до 2023 г., заяви агенцията. Производството от Пермския басейн ще се удвои през периодa и общото производство на течен въглеводород ще нарасне до 17 млн. барела на ден от 13,2 млн. барела миналата година.

Прогнозите бяха публикувани малко преди старта на годишната конференция CERAWeek, която събира хиляди представители на петролната индустрия в Хюстън.

Възходът на САЩ и малко по-слабите перспективи пред растежа на глобалното търсене не са особено добра новина за ОПЕК. МАЕ понижи прогнозите си за обема петрол, нужен от картелa, посочвайки, че квотната сделка ще трябва да остане налице до 2021 г., за да се избегне нов продължителен излишък.

Доближавайки се до 2023 г., глобалните пазари ще започнат да се затягат и МАЕ предупреди, че ще са нужни повече инвестиции, за да се отговори на по-високото потребление и да се компенсира производството, изгубенo в естествени спадове.

Самата ОПЕК ще изпита трудности със стартирането на ново производство. Петгодишните перспективи на МАЕ сочат, че новият производствен капацитет на групата ще се свие с около 62% в сравнение с предишния доклад. Групата ще добавя 750 хил. барела на ден до 2023 г. - само 2,1%, тъй като по-високият добив в Иран и Ирак ще бъде засенчен от икономически затруднената Венецуела, където капацитетът ще се срине до най-ниските нива от 40-те години на миналия век.

Има риск по-широката индустрия също да се свие след безпрецедентен спад в разходите от 2015 и 2016 г. и малкото сигнали за възстановяване през следващите две години, коментира МАЕ. Непрекъснатите инвестиции са от съществено значение, тъй като светът губи добив за около 3 млн. барела всяка година заради остаряването на петролните полета.

В резултат на това до 2023 г. нивото на свободния производствен капацитет, който може да бъде използван в случай на сътресения, ще бъде най-ниският от 2007 г. насам. Това увеличава риска цените да станат по-волатилни, казва агенцията.

Глобалното търсене на петрол ще нарасне с общо 6,9 млн. барела на ден до 104,7 млн. барела на ден до 2023 г., а Китай ще остане „основният двигател на растежа на търсенето“. Това е среден годишен темп на ръст от около 1,2 млн. барела на ден, което не сочи особена промяна спрямо миналогодишните прогнози.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:48 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 6 години
сам си отговаряш на неумния въпрос :):) за кво им е тоя петрол ако потреблението стане нула ? Тогава ли да го копат, умниий газ? :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 3
KPetkov
преди 6 години
Shale is a retirement party for the oil industry - Oil analyst Art BermanNOT ONE SHALE OIL COMPANY HAS POSTED ONE PENNY OF PROFIT FROM SHALE OPERATIONS IN 12 YEARS!http://***.algora.com/Algora_blog/2018/02/12/shale-is-a-retirement-party-for-the-oil-industry
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 5
Mavi Goz
преди 6 години
И за кво е тоа зор?!! Нали до 10 години търсенето на петрол щело да клони съм нула...? Нали това пееха тука разни експерти? А, жулиенче?А па в съседната статия - Великобритания щела да увеличава добива, та да се бори за място в ОПЕК...? Напрао, като гледам... никво бъдеще не виждам пред нефта... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още