Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Суровини

Слабият долар подпомага поскъпването на металите

Очакванията за нарастване на търсенето изведоха индекса Bloomberg Commodity до най-високата му стойност за последните 11 месеца

Слабият долар подпомага поскъпването на металите

Снимка: Архив Ройтерс

Слабият долар, намаляващите запаси и нарастването на търсенето в световен мащаб доведоха до най-големия ръст на цената на медта за последните два месеца, до десетгодишен връх за цинка, до нов рекорд за паладия и изобщо до поскъпване на ценните метали, пише Bloomberg.

Медта поскъпна с 2,1%, най-много от 13 ноември 2017 г., до 7 262 долара за метричен тон на Лондонската метална борса. Всички метали поскъпнаха, след като показателят Bloomberg Dollar Spot Index се понижи до най-ниската си стойност от септември миналата година, засилвайки възходящия тренд на пазарите заради ограниченото предлагане на фона на възобновяване на търсенето в целия свят.

Никелът поскъпна с 1,4% до 12 900 долара за тон, след като запасите му се понижиха до най-ниското ниво от ноември 2016 г. Цените на цинка също отчетоха ръст от 1,7% до 3 440 долара за тон и така се озоваха на върха си от август 2007 г. Калаят пък достигна тримесечен връх при цена от 20 350 долара за тон.

Очакванията за нарастване на търсенето изведоха индекса Bloomberg Commodity до най-високата му стойност за последните 11 месеца.

Отслабването на американските пари прави стоките, деноминирани в долари, по-евтини за купувачите в други валути. Например изкачването на китайския юан на двугодишен връх дава на купувачите на метали по-голяма покупателна способност.

„Възходящият тренд е повсеместен за стоковите пазари и е трудно от сегашната гледна точка да се види предстояща дълбока корекция на цените“, коментира Ричард Фю, ръководител "Продажби" в Азиатско-тихоокеанския регион на Amalgamated Metal Trading.

По статията работиха: Магдалена Иванова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Суровини
Третата тропическа буря за месеца понижава слабо петролните цени*