IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Adidas продава Salomon на финландска компания за 485 млн. евро

11:26 | 03.05.05 г.
Автор - снимка
Създател
Adidas продава Salomon на финландска компания за 485 млн. евро
Adidas-Salomon изненадващо съобщи, че ще продаде френското си подразделение Salomon на финландската компания Amer Sports. Решението на групата за спортни стоки идва в контекста на усилена консолидация в сектора, след като преди по-малко от месец Rossignol бе закупена от американската компания Quicksilver.

„Решихме да се съсредоточим върху основното си производство“, казва шефът на Adidas Хърбърт Хайнер, цитиран от Guardian.

Транзакцията оценява Salomon на 485 млн. евро, но „окончателната цена ще се определи в зависимост от резултатите на Salomon през следващите месеци“, уточняват от втория по големина световен производител на спортни стоки.

Salomon, чиито финансови резултати отбелязват понижение през последните години, излезе на червено за 2004 г. За първото тримесечие на настоящата година компанията отчете загуба в размер на 26 млн. евро въпреки съкращаването на работни места и изнасяне на част от производството в Румъния с цел намаляване на разходите.

След обявяването на плановете за продажба Adidas внезапно завиши прогнозите си за 2005 г. като очаква минимум 20% ръст в чистата си печалба спрямо очаквано по-рано повишение от 15 на сто.

От своя страна, Amer Sports (производител на ски Atomic и тенис ракети Wilson) е на път да осъществи своята отдавнашна амбиция – да стане световен лидер в производството на спортни стоки извън сферата на облеклата и обувките. Сливането ще даде началото на компания с годишен оборот от около 1,7 млрд. евро и 6800 служители. След транзакцията Amer Sports смята да въведе програма за съкращаване на разходите, благодарения на която се предвиждат икономии на около 40 млн. евро годишно до 2009 г.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още