IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Негативизмът продължава да преобладава на азиатските борси

Част от реакцията на пазара в Китай се дължеше и на разочароващите данни за индекса, измерващ активността на мениджърите по поръчките в промишлеността

11:32 | 31.01.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Негативизмът продължава да преобладава на азиатските борси в сряда на фона на преобладаващо желание за разпродажби на световните пазари от началото на седмицата.

Основните настроения остават предпазливи в известна степен вследствие на понижаването на цените на петрола, повишаването на доходността на американските държавни облигации и твърдата риторика на американския президент Доналд Тръмп относно имиграцията и Северна Корея по време на речта му за „Състоянието на Съюза“, обобщава rttnews.com.

Индексът на сините чипове на борсата в Токио Nikkei 225 губи 0,83% от стойността си до 23 098,29 пункта. Акциите на Toyota поевтиняха с близо 2%. На представянето на индекса натежаха и представителите на минните компании и стоманопроизводителите.

Акциите на Japan Post Bank и Japan Post Insurance поевтиняха съответно с 1,32% и 0,72%, след като двете дружества обявиха намерението си да създадат общ фонд за дялови инвестиции с първоначален капитал от 1,1 млрд. долара.

Книжата на Advantest се придвижиха в посока нагоре с 5,7%, след като производствената компания повиши прогнозата си за печалбата.

Южнокорейският индекс Kospi се озова сред губещите пазари със спад от едва 0,05% до 2566,46 пункта. Акциите на Samsung поскъпнаха с 5%, след като технологичната компания обяви, че очаква търсенето на чипове да остане силно през 2018 г. Дружеството отчита рекордна годишна печалба благодарение на т.нар. суперцикъл на чиповете за памет и обяви 50:1 сплит на акциите.

Представянето на другите сини чипове от технологичния сектор беше смесено. Цената на книжата на SK Hynix се повиши с 0,96%, а на LG Display отчетоха спад от 0,92%. 

В Хонконг индексът Hang Seng се задържа на зелена територия, като се покачи с 0,97% до 32 923,25 пункта. Във вътрешността на страната Shanghai Composite се понижи с 0,21% до ниво от 3480,83 пункта. Част от реакцията на пазара се дължеше на разочароващите данни за индекса, измерващ активността на мениджърите по поръчките в промишлеността. Показателят PMI достигна 51,3 пункта, което се оказа под очакванията на пазара.

Пазарът в Австралия също беше сред малкото, радващи се на интереса на инвеститорите. Местният измерител S&P//ASX 200 се изкачи с 0,25% до 6037,68 пункта. Акциите на минните компании Rio Tinto и Fortescue Metals Group обаче поевтиняха с над 2%.

Фондовата борса в Малайзия беше затворена заради отбелязване в цялата страна на празник, посветен на пълнолунието. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:19 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още