IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще постигне ли Африка по-силна позиция в търговските преговори

Държавите се фокусират върху вътрешноконтиненталния пазар, за да насърчат благосъстоянието в континента, посочи Едуард Маринов, преподавател в НБУ

14:11 | 18.12.19 г.
Ще постигне ли Африка по-силна позиция в търговските преговори

"Въпреки това търговията между ЕС и Африка продължава да нараства. Най-големите плюсове на зоната за континентална търговия ще се отразят в началото върху фирми, които имат реално производство и търговия с физически стоки в Африка", прогнозира той.

По думите му инициативата е икономически обоснована. "Основната ѝ цел е да направи Африка по-силна в търговските преговори в света и да насърчи благосъстоянието в континента", уточни Маринов.

Той напомни и за повишаването на фючърсите на кафето, които отчетоха най-големия еднодневен ръст от 2015 г. насам.

"Предвижда се намаляване на производството в Бразилия, която произвежда около една трета от кафето в целия свят. Тази година през лятото имаше слаби слани, което се отразява на реколтата", посочи Едуард Маринов и напомни, че големият проблем идва от сухото време през тази година в Латинска Америка и Югоизточна Азия.

"Над 50% от кафето в световен мащаб се произвежда в Бразилия и Виетнам. Но това не би трябвало да се отрази на цените на дребно, смята преподавателят от НБУ и обясни, че подобни тенденции се наблюдават циклично. – Тази година цената на кафето достигна до най-ниските си нива от 2005 г. насам. Нормално е самите производители да ограничат производството, за да повишат цената."

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:40 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още