IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ericsson надмина прогнозите, след като 5G търсенето компенсира проблемите в Китай

Компанията губи позиции в азиатската страна, откакто Швеция забрани на Huawei достъп до 5G мрежата на страната

17:40 | 25.01.22 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Dario Pignatelli/Bloomberg</em></p>

Снимка: Dario Pignatelli/Bloomberg

Ericsson надмина прогнозата за тримесечната печалба на основния си бизнес, което изпрати цената на акциите ѝ с 8% нагоре, след като глобалното търсене на телекомуникационно оборудване за 5G мрежи компенсира по-голямото отстъпление на пазарния дял в континенталната част на Китай, предава Ройтерс.

Шведската компания губи позиции в Китай, откакто Швеция наложи забрана на Huawei да участва в изграждането на 5G мрежата на страната. Сега Китай носи едва едноцифрен процент от приходите на групата спрямо повече от 11% преди шведската забрана, твърди Ericsson.

Въпреки това тя компенсира проблемите благодарение на голямото търсене на други места.

„Виждаме, че Северна Америка продължава да расте много силно. Там записахме 16% ръст през тримесечието при постоянни валути“, заяви главният финансов директор Карл Меландер.

Въпреки че възраждащата се Nokia засилва конкуренцията на някои пазари, Ericsson е успяла да се разрасне и в Европа, и в Латинска Америка през четвъртото фискално тримесечие.

Китай пусна рано 5G мрежите си, но други страни наваксват. Досега Ericsson е подписала 170 5G договора.

„Смятаме, че все още е относително рано по отношение на разгръщането на 5G, ако погледнете из света, така че ще продължим да се радвам на добро търсене на 5G и занапред“, коментира главният изпълнителен директор Борхе Еколм.

Тримесечната коригирана оперативна печалба е нараснала до 11,9 млрд. шведски крони (1,28 млрд. долара) от 11 млрд. шведски крони година по-рано. Тя надмина средната прогноза на анализаторите за 10,30 млрд. крони по данни на Refinitiv.

Като се изключат разходите за преструктуриране, оперативната печалба е нараснала до 12,3 млрд. крони.

Въпреки че общите тримесечни приходи са се увеличили с 2% до 71,3 млрд. крони, надхвърляйки прогнозата за 68,33 млрд. крони, приходите от продажби в континенталната част на Китай са се свили с 1,8 млрд. крони.

Континентален Китай вероятно ще запише спад на приходите поне още едно тримесечие, твърди Меландер.

Печалбата за първото тримесечие ще понесе удар и от съдебната битка с Apple във връзка с патентни плащания. Очаква се приходите от патенти за същия отчетен период да е 1-1,5 млрд. крони, т.е. под 2,4 млрд. крони за четвъртото тримесечие.

Компанията, която отчете най-високия си паричен поток в историята си, разширява своето 5G портфолио чрез придобивания, харчейки повече от 7 млрд. долара за придобиването на две компании.

„Сливанията и придобиванията са част от нашите политики за създаване на стойност... Можем да очакваме по-голяма активност в сферата на сливанията и придобиванията“, допълва Меландер.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:34 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още