IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

След три години ще ползваме единно зарядно устройство за мобилните телефони

Следващият ни голям проект е осигуряването на универсален достъп до Wi-Fi във всички обществени сгради на територията на ЕС, заяви Соломон Паси

09:55 | 14.03.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
След три години ще ползваме единно зарядно устройство за мобилните телефони

След три години се очаква за всички модели мобилни телефони, които се продават в Европейския съюз, да има общо зарядно устройство. Европейския парламент прие законови промени, които създават всички необходими предпоставки за това.

След одобрението им от Съвета, страните-членки ще имат две години срок да ги въведат в националното си законодателство. Още година ще бъде дадена на производителите за пренастройване на техниката, съобщи БНР.

Въпросът за единното зарядно устройство се обсъжда на европейско ниво от близо 10 години. Евродепутатите приеха вчерашното решение с аргумент, че то ще улесни потребителите, като в същото време ще намали разходите и отпадъците при производството.

„Следващото ни голямо усилие е осигуряването на универсален достъп до Wi-Fi във всички обществени сгради на територията на ЕС - това е новият ни голям проект“, каза за БТА президентът на Атлантическия клуб в България и бивш външен министър Соломон Паси.

Идеята за общо зарядно беше лансирана от него още през 2008 г., когато беше председател на парламентарната външна комисия и от Гергана Паси, като министър по европейските въпроси.

Големият пробив, който реализирахме през 2008 г. с помощта на еврокомисаря Гюнтер Ферхойген и френското председателство на ЕС, в момента се развива от европейските институции, посочи Паси. От самото начало виждахме огромен потенциал в тази тематика със стандартизацията на всевъзможни батерии за лаптопи, фотоапарати, камери, компютри, мобилни телефони, разказа той.

По думите му стандартизацията е универсален метод за спестяване на огромни суми.

Предложението не е в ущърб на производителите, напротив, световната практика показва, че стандартизацията води и до увеличаване на приходите им, но това става за сметка на големите обороти, а не на високите цени, отбеляза Паси.

Според авторите на идеята универсалното зарядно би намалило замърсяването на околната среда и ще редуцира с над  50 хиляди тона електронните отпадъци, които се изхвърлят ежегодно, както и над 13 млн. тона въглеродни емисии.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още