IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Telenor потвърди инвеститорския интерес към бизнеса ѝ в ЦИЕ

Компанията ще оцени офертата в рамките на първото тримесечие

16:29 | 26.01.18 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Норвежката телекомуникационна компания Telenor Group е получила заявление за интерес към покупка на компаниите на групата в Централна и Източна Европа, гласи съобщение, изпратено от Теленор България до медиите.

Според него става дума за активи, обхващащи мобилните оператори в Унгария, България, Черна гора и Сърбия.

От компанията посочват, че “с цел създаването на стойност за акционерите ѝ", тя е предприела стъпки за оценяване на офертата. Очакванията на оператора са, че до края на първото тримесечие този процес ще бъде финализиран.

“Оценката на заявката на интерес няма да се отрази по никакъв начин на работата на компаниите от групата на Теленор, както и на техните клиенти и служители”, посочват от компанията.

Компанията посочва, че фирмите ѝ в региона се радват на силни пазарни позиции и солидни финансови резултати, представляващи близо 9 на сто от приходите и 8 на сто от печалбата на Telenor Group преди данъци, лихви и амортизации за миналата година.

Докато процесът по оценка на заявката не бъде приключен, телекомът няма да прави повече изявления. 

За първи път за интереса към тази част от бизнеса се появи информация преди седмица, когато за интереса писа специализираното издание Mergermarket.

Компанията има над 3,2 млн.активни потребители в страната, като към края на 2017 г. услугите ѝ са достъпни за 99,64% от населението на България и на 89,90% от територията ѝ.

Telenor Group, част от която е и Теленор България, оперира в общо 12 държави в Азия и Европа, а абонатите ѝ са около 176 млн.

Telenor купи българския мобилен оператор Globul от гръцкия концерн ОТЕ за 717 млн. евро през 2013 г. През ноември 2014 г. Globul бе преименуван на Telenor Bulgaria.

За първите девет месеца на 2017 г. печалбата на Telenor България преди лихви, данъци и амортизации (EBITDA) се понижи с 0,2% спрямо същия период на миналата година до 903 милиона норвежки крони.

Възможната продажба се случва на фона на промени в бранша в страната ни. В края на септември имаше друга голяма новина в телекомуникационния сектор у нас. Тогава компанията майка на Мтел Telekom Austria Group обяви, че планира ребрандирането на своите оператори, като ще заложи на местния бранд A1 в страните, в които оперира.

В България Telenor се съревновава с Мтел, местното поделение на Telekom Austria, както и с „Виваком“ на БТК. 

В Сърбия и Черна гора комбинираната EBITDA на Telenor нарасна до 1,1 млрд. норвежки корони за първите девет месеца на 2017 г. от 1,09 млрд. корони за същия период на 2016 г. 

Основният конкурент на Telenor в Черна гора е T-Mobile Crna Gora, собственост на унгарското поделение на Deutsche Telekom, Magyar Telekom. M:tel, третият мобилен оператор в страната с около 630 000 абоната, е собственост на Telekom Srbija.

В Сърбия безжичният бизнес на Telenor се конкурира с мобилното поделение на Telekom Srbija, MTS и VIP Mobile, част от Telekom Austria Group.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:50 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 6 rate down comment 0
Toranaga
преди 6 години
6te misliat - sire4 6te se opitat da wdignat zenata
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
ratten
преди 6 години
сега последно, ше продават ли тука?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още