IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Паундът докосна тримесечен връх спрямо долара след окуражаващи данни за производството

Индексът на производствената активност във Великобритания леко спада през декември, но новите поръчки продължават да нарастват

14:14 | 02.01.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Паундът докосна тримесечен връх, след като доларът се понижи, а данните за производството във Великобритания показват, че въпреки лекия спад остават над средните нива за 2017 г., съобщава Bloomberg.

Британската лира поскъпва с 0,5% до 1,3557 долара, като по-рано стигна ниво от 1,3567 долара - най-високото от три месеца насам, на фона на нови данни, които показват, че производствената активност нараства през декември, макар и с по-бавни темпове спрямо предходния месец. В последните седмици на 2017 г. паундът спечели от падащия долар, като за цялата година отбелязва ръст от почти 10% спрямо зелените пари. 

Активността на британския производствен сектор леко се забавя през декември, но продължава да се покачва със стабилни темпове, обобщава investing.com на базата на данни от последния анализ на IHS Markit. Продажбите за износ нарастват стабилно заради скока в търсенето от клиенти от Европа, САЩ, Китай и Близкия Изток.

Индексът на производствената активност във Великобритания леко спада през декември до 56,3 пункта. Произведената продукция и новите поръчки обаче продължават да се увеличават за 17-ти месец поред.

Производителите във Великобритания остават позитивни за перспективите пред бизнеса, като 54% от анкетираните компании очакват ръста в сектора да продължи. Според Роб Добсън, директор в IHS Markit, оптимизмът на пазара намира отражение в инвестиции за увеличаване на производствения капацитет заради очакванията за ръст на вътрешното търсене и износа, както и заради усилията за увеличаване на пазарния дял.

Докато парламентът се върне следващата седмица отново на темата Brexit, пазарите очакват в сряда и четвъртък данните за производствената активност в строителството и сектора на услугите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още