Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Web

Amazon се опълчва срещу данък за бездомни в Сиатъл

Притокът на нови служители на по-големите корпорации води до неимоверен скок на наемните цени в града, който е трети по брой на бездомници в САЩ

Amazon се опълчва срещу данък за бездомни в Сиатъл

Изглед към Сиатъл. Снимка: Ройтерс

Американският онлайн търговец на дребно Amazon е спрял текущ строителен проект и планиран нов проект за офис сграда в своето седалище в Сиатъл в знак на протест срещу законопроект за нов данък в подкрепа на бездомни лица, съобщава The New York Times. Проектите предвиждаха създаване на офис пространство за около 7 000 нови служители, за които след въвеждането на планирания данък Amazon ще трябва да плати повече от 500 долара на служител годишно. Общинският съвет планира да набира новия данък от големи работодатели, за да се бори с липсата на жилища на достъпни цени и придружаващата я бездомност. 

Още по темата

Притокът на нови служители на по-големите корпорации води до неимоверен скок на наемните цени в града, което прави много жители неспособни да си плащат наема. Общинският съвет е изненадан от решението на Amazon, а членът на общинския съвет Кшама Соуант открито обвинява компанията в изнудване.

Около 75 млн. долара би донесло заплануваното приспадане на данък от над 500 долара за служител на пълен работен ден, според Сиатълския градски съвет, за изграждането на жилища на достъпни цени и грижи и жилища за бездомни хора. Само Amazon, със своите 45 000 служители, ще плаща повече от 22 млн. долара годишно. От 2021 г. „бездомният“ данък ще се набира чрез данъка върху заплатите, което ще увеличи още повече тази сума. Данъкът засяга само компании с брутен приход над 20 млн. долара годишно. В Сиатъл те са малко над 600.

Затова Amazon прекрати вече започналото изграждане на ново офис пространство за 4500 служители, както и замрази планираното за тази година изграждане на офис кула за около 7 000 нови служители, твърди говорителят на Amazon Дрю Хердинър. В същото време говорителят посочи, че компанията проучва други възможности, пише още американският вестник. При всички случаи се дискутира изграждането на второ седалище на концерна. Някои градове правят всичко възможно да привлекат Amazon като работодател и обещават ниски данъчни ставки. Около 20 града са включени в по-тесния списък, а освен това компанията обяви създаване на нови работни места във Ванкувър и Бостън, за където Amazon обяви, че ще търси хиляди нови служители.

Някои членове на общинския съвет, като Кшама Соуант, намират заявлението на Amazon, че новите работни места ще бъдат закрити и създадени там, където данъчната тежест е по-ниска, за изнудване от Общинския съвет, който все още не е взел решението за въвеждането на бездомния данък. Гласуването е насрочено за 14 май. В продължение на няколко месеца Amazon лобира срещу данъка и продължава да оказва натиск върху решението, продължава New York Times.

Кметицата на Сиатъл Джени Дюркан съобщи, че иска да намери общо решение, но по принцип не се отклонява от плана за въвеждане на данък. Макар да се притеснява, че няма да бъдат създадени нови работни места и вероятно ще се стигне до загуба на съществуващи работни места в Сиатъл, тя също така подчертава неотложната необходимост от решаването на проблема с бездомните в нейния град. Поради притока на добре платени служители на Amazon наемите в Сиатъл се увеличиха до такава степен, че все повече и повече жители не могат да плащат жилищното си пространство и са принудени да живеят на улицата. През 2017 г. Сиатъл е третият по брой на бездомници град в САЩ след Ню Йорк и Лос Анджелис, според годишния доклад на американското Министерство на жилищното строителство и благоустройството.

Междувременно и десетки други компании със седалище в Сиатъл са се съюзили с Amazon, съобщава Seattle Times. Корпорациите се опасяват от непряко данъчно въздействие, като например загуба на покупателна способност и по този начин отрицателни ефекти върху по-малките компании. До подобно заключение стига и проучване на консултантската фирма ECONorthwest, проведено от името на Търговската камара в Сиатъл. Компанията отбелязва, че премахването на 7000 работни места в Amazon ще коства около 908 долара под формата на директни доходи и следователно покупателна способност на жител. Според проучването, могат да бъдат елиминирани допълнителни 7300 регионални работни места, пряко или косвено свързани с Amazon. По този начин отрицателното въздействие чрез отпадането на работна ръка би могло да бъде по-голямо от планираното положително въздействие на данъка.

По статията работи: Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

3
 
1
 
1
преди 8 месеца
Няма профилна снимка
Да дойдат в София. Тук проблем с бездомниците няма. Даже София ще им плаща по 500 долара на отворено работно място. Само така Амазон, всеки да се оправя сам както може. Нула процента данъци за Амазон и за Фейсбук. Да живее "Свободният" пазар :)

Още от Web
Още един играч навлиза във видео стрийминг битката от 2020 г.