Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Web

Не е ясно кой регулатор ще следи за данните на британските потребители на Google

Пореден неизвестен въпрос след Brexit

Не е ясно кой регулатор ще следи за данните на британските потребители на Google

Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Google планира да прехвърли акаунтите на британските си потребители извън контрола на регулаторите за опазване на информацията в Европейския съюз, като вместо това те ще са под юрисдикцията на САЩ, твърдят източници на Ройтерс, запознати с въпроса.

Промяната, предизвикана от напускането на Европейския съюз от страна на Великобритания, ще остави чувствителната лична информация на десетки милиони души с по-слаба защита. Освен това, британските правоприлагащи органи ще имат значително по-лесен достъп до тях.

Още по темата

Промените са описани пред Ройтерс от трима души, запознати с тях. Google възнамерява да изисква от британските потребители да приемат нови условия за ползване на услугите, включително новата юрисдикция.

Ирландия, където Google и други американски технологични компании са разположили европейските си централи, остава в Европейския съюз, който има едни от най-агресивините правила за защита на данните в света в лицето на Общия регламент за защита на личните данни (GDPR).

Google реши да прехвърли британските потребители отвъд ирландска юрисдикция, защото не е ясно дали Великобритания ще следва GDPR или ще приеме други правила, които могат да засегнат управлението на потребителските данни, твърдят източниците.

Ако данните на британските потребители на Google се пазят в Ирландия, за британските власти би било по-трудно да получават достъп до информация при криминални разследвания.

Нов закон в Съединените щати обаче се очаква да улесни британските власти да получават данни от американски компании. Великобритания и Съединените щати също така се подготвят да преговарят за по-широко търговско споразумение.

Отвъд това САЩ имат една от най-слабите защити на личните данни сред големите икономики, като не разполагат с по-широк закон, въпреки годините на призиви от страна на групи за защита на потребителите.

Говорител на Google е отказал да коментира новината преди публичното ѝ обявяване.

По статията работиха: Елена Кирилова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Web
Защо сделката за TikTok крие рискове за Microsoft?